Follow Me on Twitter
Sunday, 23 March 2014 18:31

Verwoestende tyfoons in Leyte en Samar

117 jaar geleden, in 1897, werden Leyte en Samar getroffen door een verwoestende tyfoon. De stad Tacloban werd compleet verwoest en er waren veel doden en gewonden te betreuren. Deze ramp vertoonde opvallende gelijkenissen met de supertyfoon van november 2013. Maar dit waren niet de enige twee destructieve tyfoons die deze regio troffen.

1 Vernielde bebouwen in TaclobanDe Filipijnen liggen midden in de zogenaamde tyfoongordel, een gebied waarlangs elk jaar van juni tot en met december vele tropische stormen en zo'n negentien tyfoons vanaf de Stille Oceaan naar het noordwesten trekken. Een tyfoon is een zware storm in het westelijke deel van de Grote Oceaan, waarbij de windsnelheden de orkaandrempel van windkracht 12 overschrijden. Gemiddeld komen zo'n acht tot negen tyfoons aan land op de Filipijnse eilanden. De schade van dergelijke tyfoons is vaak groot, als gevolg van de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd.

Op 8 november 2013 werden de Filipijnen getroffen door een tyfoon van de allerzwaarste categorie. Tyfoon Haiyan, of Yolanda zoals hij in de Filipijnen werd aangeduid, kwam aan land met de hoogste windsnelheden ooit gemeten. Duizenden mensen kwamen om. Met name Tacloban, de hoofdstad van Leyte, werd zwaar getroffen. Haiyan werd kort na de storm in de media wel aangeduid als de meest dodelijke en destructieve tyfoon in de Filipijnen ooit. Uit oude krantenarchieven blijkt echter dat dezelfde regio meer dan een eeuw terug ook al getroffen werd door twee supertyfoons. Beide keren werd Tacloban grotendeels verwoest, maar beide keren kwam men de rampspoed ook weer te boven en werd de stad opnieuw opgebouwd.

Op 12 oktober 1897 trof een krachtige tyfoon Leyte. Deze supertyfoon vertoonde grote gelijkenis met tyfoon Haiyan. Het pad van de storm door de Filipijnen was vrijwel identiek en ook bij deze storm maakten hoge stormvloeden vele slachtoffers in laaggelegen kuststroken van Leyte en Samar. Volgens nieuwsberichten uit die tijd werd Tacloban in een half uur tijd helemaal verwoest. Alleen al in deze stad werden honderden mensen uit het puin gehaald. Een plaats met de naam Hermin verdween door stormvloeden geheel van de kaart. Volgens eerste krantenberichten kwamen bij deze tyfoon 6000 tot 7000 mensen om het leven. Een rapport van Fr. Jose Algue van het observatorium van Manilla komt, na onderzoek ter plekke, uiteindelijk tot 1300 dodelijke slachtoffers. Wanneer daarbij in acht genomen wordt dat het aantal inwoners van Leyte en Samar in die tijd zo'n twintig maal lager was dan tegenwoordig, dan is duidelijk hoe krachtig ook deze tyfoon wel was.

2. Hernani in zuidwest Samar - november-1897Vijftien jaar later werd de regio op 26 november van 1912 opnieuw getroffen door een tyfoon uit de zwaarste categorie. Nieuwsberichten uit die tijd berichtten dat Tacloban (opnieuw) geheel verwoest werd. Volgens eerste schattingen was ongeveer de helft van de inwoners van Tacloban en de helft van de inwoners van Capiz slachtoffer van de storm. In totaal zouden er bij deze tyfoon 15.000 doden en gewonden gevallen zijn. Ook zou er naar schatting voor $25 miljoen schade zijn veroorzaakt aan de plantages in de regio.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.