Follow Me on Twitter
Saturday, 31 March 2007 21:16

Phil Fonds steunt gehandicapte kinderen op de Filipijnen

Dit jaar besteedt Tambuli aandacht aan een aantal kleine organisaties van vrijwilligers die zich richten op steun aan de Filipijnen. Het Phil Fonds, dat officieel zeven jaar bestaat, bijt het spits af. (Door Maja Haanskorf)

“Het is begonnen met één blind Filipijns meisje”, vertelt Arie Philipsen. “Mijn vrouw Adelina is Filipijnse en zij kende haar. Omdat de ouders weinig geld hadden, besloten we om hulp te bieden zodat ze naar school kon. Dat was in 1989. Al snel was er een ander kind dat ook hulp nodig had. Mijn moeder heeft die toen geadopteerd. Binnen drie jaar waren het zeventien kinderen geworden, allemaal uit Metro Manilla, waar mijn vrouw vandaan komt. Ze had veel contacten met mensen uit het onderwijs door haar opleiding aan de University of the Philippines en doordat ze elf jaar les had gegeven. We waren intussen met een clubje familieleden, vrienden en buren, die ieder een kind hadden geadopteerd.” Het geld was vooral bedoeld om het vervoer van en naar school te kunnen betalen en voor de aanschaf van kleding en schoolspullen. Philipsen: “Er bleek in Manilla een gratis blindenschool te zijn. Maar een blind kind kan niet alleen naar school. Dat betekent voor het gezin dus dubbele transportkosten. Ook voor schoolmaterialen ontbreekt vaak het geld.”

Mond-tot-mond

Door mond-tot-mondreclame groeide in Nederland het aantal mensen dat een kind wilde steunen. Zo kwam het moment dat Arie en Adelina Philipsen besloten een stichting op te richten. “Je hebt te maken met geld van andere mensen en dan moet je dat goed kunnen verantwoorden. In januari 2000 startte offi cieel het Phil Fonds.” Sindsdien is het snel gegaan. Door het contact met de blindenschool in Pasay City, een deel van Metro Manilla, kwam het fonds in aanraking met de dovenschool. Daar speelde hetzelfde verhaal: hoge kosten voor vervoer en een tekort aan spullen. “Het gaat ons om alle gehandicapte kinderen”, zegt Philipsen. “Naast de blinden- en dovenschool zijn we met normale basisscholen gaan praten over de opvang van gehandicapte kinderen. Inmiddels is in samenwerking met het Filipijnse ministerie van onderwijs op diverse scholen het speciaal onderwijs geintegreerd. Het ministerie zorgt voor de opleiding van een of twee speciale leerkrachten. Het Phil Fonds kan dan bijdragen in de kosten voor de inrichting van een lokaal. Met computers, braillemachines en allerhande educatieve spullen.”

Regering doet meer

Eind vorig jaar bereikte het Phil Fonds zo’n zevenduizend gehandicapte kinderen op heel de Filipijnen. Heeft het fonds haar doel nu niet bereikt? “Uit cijfers van de La Salle University in Manilla blijkt dat er nog 70 duizend gehandicapte kinderen in de schoolgaande leeftijd zijn voor wie geen speciaal onderwijs is. Toch doet de Filipijnse regering er nu meer aan”, meent Philipsen. “Die geeft scholen bijvoorbeeld de opdracht om speciaal onderwijs op te zetten. Ze zorgt ook voor opleiding van leerkrachten. Alleen is het budget niet voldoende om alle kosten te dekken. Ik hoop dat we over zo’n twintig jaar overbodig zijn.” Tot het zover is, krijgen kinderen steun tot ze klaar zijn met de middelbare school. Als het nodig is, kunnen ze nog twee jaar een opleiding volgen aan het LEBD (Learning and Employment for Blind and Deaf ) in Manilla. Hier kunnen blinde en dove schoolverlaters aangepaste cursussen volgen voor een beroep of het starten van een eigen bedrijfje. Sinds vorig jaar is er een opvanghuis bijgekomen, waar leerlingen kunnen slapen. “Ze komen nu uit heel het land hierheen”, zegt Philipsen. “Dat is goed, want het doel van Phil Fonds is om welzijn te brengen voor gehandicapte kinderen door ze op te leiden.”

Meer info: www.philfonds.nl

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.