Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 09 October 2010 10:50

Journalistiekstudenten ontdekken ook het mooie van de Filipijnen

zes-studenten-journalistiekJournalist zijn in de Filipijnen is linke soep: het land staat op de derde plaats van gevaarlijkste plekken voor journalisten. Vorig jaar kwamen er nog ruim twintig om tijdens een massamoord. Toch vertrekken zes journalistiekstudenten eind oktober naar de eilandengroep om verhalen te maken voor hun afstudeerproject. "Ach, je kunt overal een gek met een pistool tegenkomen."

Door Reinilde Blotenburg

"Natuurlijk moeten we wel voorzichtig zijn", nuanceert Sven Boone zijn vorige opmerking. "Maar ik lig er niet wakker van. Ik denk dat er voor kritische, lokale journalisten meer gevaar is dan voor ons. Voor westerlingen is er bijvoorbeeld, behalve in Mindanao, geen groot ontvoeringrisico. En het scheelt dat we er maar twee weken zijn en er niet fulltime als correspondent werken."

Ontdekkingen

Sven is één van de zes studenten die voor hun afstudeeropdracht meedoen aan een samenwerking van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) met Beyond (Y)our World. Beyond (Y)our World laat studenten Journalistiek kennis maken met mondiale thema's en journalistiek. Na een grondige voorbereiding reizen zij naar een niet-westers land. Daar doen ze research voor hun artikelen en verwerken die bij terugkomst in het tijdschrift Join. Join heeft een oplage van 20.000 exemplaren en wordt verspreid op hogescholen, universiteiten en daarbuiten via een gratis abonnement.
"Join is een studententijdschrift over verre reizen en culturen. Wij maken de landenspecial die een vast onderdeel is van het blad", vertelt Sven. "We richten ons vooral op mensenrechten, klimaat en jeugdcultuur in de Filipijnen. We willen vooral de andere kant van een ontwikkelingsland laten zien. Want hoewel er natuurlijk veel narigheid is, zijn er ook schitterende dingen. Die willen wij ook onder de aandacht van de lezers brengen."

Kennisuitwisseling

Om dit zo goed mogelijk te doen volgt de groep momenteel een voorbereidingsprogramma over de onderwerpen van hun artikelen en de Filipijnse cultuur. Eenmaal in de Filipijnen worden de zes elk gekoppeld aan een buddy, een journalistiekstudent van Ateano de Manila University. "Onze buddy helpt ons aan contacten voor interviews en laat ons het land van binnenuit zien", vertelt Ans Boersma die ook meegaat. "In april 2011 komen deze studenten naar Nederland. Dan laten wij zien hoe Nederland omgaat met de onderwerpen die wij nu in hun land onderzoeken. Zij gaan hun ervaringen ook verwerken in een soort project, maar het staat nog niet vast hoe dat eruit gaat zien."
Het is voor het eerst dat er ook uitwisseling plaatsvindt van journalistiekstudenten. "Dat maakt dit project nog bijzonderder", vindt Ans. "Ik ben erg benieuwd hoe het is om op deze manier samen te werken met iemand uit een ander werelddeel en een totaal andere cultuur. De combinatie van schrijven, reizen, research en kennisuitwisseling vormt een uniek afstudeerproject. Het wordt voor ons allemaal een erg interessante ervaring."

Wil je meer weten of op de hoogte blijven van wat de studenten meemaken? Op www.joinmagazine.nl plaatsen ze nu en tijdens hun verblijf dagelijks een blog. Ook kun je via deze site een gratis abonnement nemen op het tijdschrift JOIN, zodat de Filipijnenspecial in december op de deurmat ligt.

Zes studenten journalistiek Ede

Fotobijschrift: Gerwald van de Munt, Jolijn van Harten, Heleen Dekens, Ans Boersma, Sven Boone en Reinilde Blotenburg willen met hun artikelen ook de mooie kant van de Filipijnen laten zien.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.