Follow Me on Twitter
Wednesday, 09 July 2014 19:44

Speciale Filipijnse landbouwproducten op Nederlandse markt

1. Stichting LOOPOm bijzondere, lekkere en gezonde landbouwproducten uit de Filipijnen op de Nederlandse markt te brengen richtten John van de Winkel en Ferry Terpelle twee jaar geleden de stichting LOOP op. Denk daarbij aan biologische rode en zwarte rijst, biologische mascobado rietsuiker en kokosbloesemsuiker. Door eerlijke prijzen voor de producten aan de boeren te betalen willen ze bovendien een steentje bijdragen aan armoedebestrijding. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hieronder vertelt John van de Winkel hoe van het één het ander kwam.

Door John van de Winkel

Het is alweer acht jaar geleden dat ik als vrijwilliger voor Nederlandse ontwikkelingsorganisaties naar de Filipijnen ging. Veel Filipijnse maatschappelijke organisaties waren in die tijd bezig met het opzetten van commerciële activiteiten. Hun doel was om hiermee geld te verdienen en zo minder afhankelijk te zijn van subsidies en donaties. Al snel werd duidelijk dat de meeste organisaties moeite hadden met het runnen van de door hen opgezette bedrijfjes. In plaats van het maken van winst ontstonden er verliezen. Het was mijn taak de Filipijnse organisaties te helpen deze verliezen om te buigen in winsten. Mijn ervaring als adviseur en manager in westerse en niet-westerse ondernemingen kwam me daarbij goed van pas. Ook had ik veel aan het onderzoek dat ik voor mijn studie bedrijfskunde in India heb gedaan.

Gebrek aan commerciële kennis en ervaring

Kokosbomen leveren de grondstof voor kokosbloesemsuikerNaast het adviseren van bedrijfjes ging ik voor Youth at Venture, samen met een Filipijnse collega, trainingen geven aan kansarme jongeren, hoofdzakelijk in Manilla. In sessies van acht dagen trainden we hen in het opzetten en runnen van een eigen bedrijfje. Als ze een goed plan hadden, kregen ze het startkapitaal om voor zichzelf te beginnen. We deden dit samen met lokale organisaties. Zij selecteerden de jongeren en zorgden voor de begeleiding na de training.

Ook raakte ik betrokken bij advieswerk en projectevaluaties in de Filipijnen voor de Nederlandse organisaties Share People en de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (ICCO). Veel organisaties waar ik in de Filipijnen voor werkte waren landbouwcoöperaties of organisaties die de producten voor de landbouwcoöperaties verwerkten, distribueerden en/of verkochten. Ik adviseerde over efficiëntere bedrijfsvoering en maakte gelijktijdig kennis met de landbouw en de producten die werden verbouwd en verhandeld.
Het bleek echter dat de combinatie van maatschappelijke organisatie en bedrijfsmatige (commerciële) activiteiten geen gelukkige was. Het ontbrak de organisaties veelal aan commerciële kennis en ervaring. Te vaak waren zij genoodzaakt hun commerciële activiteiten te beëindigen vanwege aanhoudende verliezen. Als adviseur heb ik dat niet altijd kunnen voorkomen.

Nederlandse markt

Eén van de stichtingen die wel overleefde was de Upland Marketing Foundation Incorporation (UMFI). Dat is een Filipijnse stichting die in 2001 met steun van ICCO werd opgericht om de marketing en distributie uit te voeren voor de producten van kleine boeren en landbouwcoöperaties. UMFI koopt de producten van de lokale boeren tegen een eerlijke prijs en verkoopt deze aan supermarkten in Manilla. Ruben Evangelista, de toenmalige manager van UMFI, vroeg mij of er mogelijk interesse was voor hun producten in Nederland. Het ging in het bijzonder om kokosbloesemsuiker, rijst en mascobado – een minimaal geraffineerde donkerbruine rietsuiker. Kokosbloesemsuiker is bijvoorbeeld interessant voor kleine boerencoöperaties, omdat de bereiding ervan arbeidsintensief is en nauwelijks investeringen vraagt.

Met een aantal van hun producten in mijn koffer ben ik terug gegaan naar Nederland. Navraag bij mogelijk belanghebbende partijen in Nederland leverde weinig op. Men had geen interesse of ze hadden al een leverancier uit een ander land. Intussen groeide bij mij juist de overtuiging dat voor deze prachtige producten in Nederland beslist een markt bestaat. In die periode ontmoette ik Ferry Terpelle die als stagiaire bij Youth at Venture in de Filipijnen werkte. Na een avond praten wisten we het: we gaan het zelf doen!
In november 2012 hebben we de Stichting LOOP opgericht. We stelden ons als doel om lekkere en gezonde bijzondere producten uit de Filipijnen op de Nederlandse markt te brengen. Door het betalen van eerlijke prijzen voor de producten willen we een structurele bijdrage leveren aan armoedebestrijding in de Filipijnen. Daarnaast willen we de leveranciers in de Filipijnen helpen met het verbeteren van hun producten, door het geven van feedback, advies en ondersteuning.

Gezond en eerlijk

Muscobado suikerWe gingen op zoek naar bijzondere producten die in Nederland niet in de supermarkt te koop zijn. Producten die passen bij de nieuwe trend van gezond voedsel dat door kleine boeren in de Filipijnen voor een eerlijke prijs wordt geproduceerd.
Evenzeer van belang is dat deze producten passen in de verdere ontwikkeling van kleinschalige landbouw waarmee de Filipijnen zich kunnen onderscheiden van de grootschalige, industriële landbouw van concurrerende landen. Voorbeelden van deze 'specialiteiten' zijn o.a. biologische rode en zwarte rijst, biologische mascobado rietsuiker en kokosbloesemsuiker, producten met een zeer goede smaak en kwaliteit.
Deze en andere producten kopen we bij coöperaties waar we een langdurige werkrelatie mee hebben en we betalen er een eerlijke prijs voor. Door hun producten te kopen ondersteunen we de kleinschalige landbouwbedrijven in het verder ontwikkelen van hun producten en productiemethoden. Consumenten in Nederland kopen de producten voor een redelijke prijs, omdat er geen tussenhandel is en LOOP geen winstoogmerk heeft. De opbrengst wordt gebruikt om boeren te helpen hun productiviteit en daarmee hun inkomen te verhogen. Onze droom is om bijzondere en gezonde landbouwproducten van boeren uit ontwikkelingslanden te verkopen, zodat deze een duurzaam inkomen hebben en mensen over de hele wereld kunnen genieten van deze producten. Vandaar de naam LOOP, de oneindige cirkel.

Recepten ter inspiratie

Onze eerste bestelling ging begin 2012 richting Filipijnen en met enige vertraging arriveerden de producten in augustus 2013 in Rotterdam. In september zijn we met de verkoop gestart. De producten worden via een webwinkel aangeboden aan consumenten en aan grootverbruikers, zoals restaurants en detailhandel.
We hebben inmiddels een aantal enthousiaste kopers gevonden die aan de slag zijn gegaan met de ontwikkeling van gerechten met de Filipijnse producten. We zetten de recepten op onze website om anderen weer te inspireren.
Ook op ander terreinen zetten vrijwilligers zich in voor de stichting LOOP. Zij verrichten allerlei werkzaamheden om te zorgen dat LOOP volledig als non-profit organisatie kan werken. Daarmee werken we aan de optimale opbrengst voor de boeren zelf.
Het gaat goed met LOOP. We waren met onze producten aanwezig in Spaarnwoude op de bijeenkomst ter gelegenheid van de Filipijnse onafhankelijkheidsdag (12 juni) en op markten in de Achterhoek. De enthousiaste reacties van bezoekers aan werken stimulerend. In de bestellingen via de webwinkel zit een stijgende lijn en nieuwe zendingen uit de Filipijnen komen er aan.

Kijk voor meer informatie en de producten van stichting LOOP op www.loop-products.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.