Follow Me on Twitter
Friday, 31 August 2007 21:16

Amerikaanse bands kleuren de hitlijsten

Hedendaagse popcultuur op de Filipijnen

The Neptunes, The Black Eyed Peas en The Pussycat Dolls nu eens niet in de Hitkrant, maar in de Tambuli. Want deze drie immens populaire Amerikaanse muziekformaties hebben alle drie een lid dat van Filipijnse afkomst is. Niet alleen in de Verenigde Staten genieten muziekliefhebbers volop van hun ‘rise to fame’, ook op de Filipijnen knalt de muziek van deze bands dagelijks uit de luidsprekers van huiskamers, disco’s en jeepneys. (door Lisa Jap-A-Jo)

Dat muziekgroepen uit de Verenigde Staten het zo goed doen op de Filipijnen, heeft te maken met het koloniale verleden. In de tijd dat de Filipijnen een Amerikaanse kolonie waren, ondervond de muziek op de Filipijnen een grote invloed van de blues, r&b en rock ’n roll. Ook na de onafhankelijkheid bleven de meest populaire Filipijnse artiesten Amerikaanse nummers coveren. Daardoor ontstond er niet echt een eigen popcultuur in het land. Tegenwoordig is er voor zowel Amerikaanse als Filipijnse popartiesten plaats in de hitlijsten. De Filipijnen hebben hun eigen versie van MTV en ook MTV Asia is er populair. Het is dan ook niet vreemd dat lokale sterren vaak zijn geïnspireerd door hun Amerikaanse collega’s. Hoewel er geen unieke, herkenbare Filipijnse popmuziek bestaat, is er wel een levendige popcultuur met supersterren die in het Tagalog muziek maken. Tegelijk zijn Amerikaanse popsterren immens populair op de Filipijnen, zoals de The Neptunes, The Black Eyed Peas en The Pussycat Dolls, die alle drie een Filipino in de gelederen hebben.

Chad Hugo

Een van de muzikanten met een Filipijnse achtergrond is Chad Hugo van het populaire producersteam The Neptunes. Zijn ouders verhuisden van de Filipijnen naar de Verenigde Staten, omdat zijn vader bij de marine werkte. Hoewel hij zichzelf niet associeert met een bepaald ras of land, is hij toch trots op zijn Filipijnse achtergrond en is hij dol op chicken adobo. Hij wil echter niet alleen als ‘succesvolle Filipino’ bekend staan. Dat de The Neptunes - bestaande uit Pharell Williams en Chad Hugo – zeer populair zijn, blijkt uit de talloze nummers die het tweetal schreef en produceerde voor onder andere Britney Spears, Beyoncé, Justin Timberlake, Snoop Dogg, Usher, Busta Rhymes en Gwen Stefani. Hiervoor zijn ze dan ook meerdere malen beloond met een Grammy Award. Ook heeft het tweetal hun eigen funk/rock band, N*E*R*D, wat staat voor Nobody Ever Really Dies. Daarmee hebben zij in Nederland top 40 hits gehad met onder andere ‘Lapdance’ en ‘She Wants to Move’. Een van de laatste projecten van The Neptunes was een samenwerking met de Nederlandse r&b zangeres Ninthe, bekend van de hit ‘Zinloos’ van Lange Frans en Baas B. The Neptunes produceerden voor haar het nummer ‘Rock Girl’ dat nu regelmatig o p TMF gedraaid wordt.

Nicole Scherzinger

Een andere populaire groep waar de The Neptunes mee hebben samengewerkt, is de meidenband The Pussycat Dolls. Hun lead zangeres, Nicole Scherzinger, werd geboren op Hawaii, maar heeft een Filipijnse vader en een Russisch/Hawaiiaanse moeder. Zij groeide echter niet met haar vader op, omdat haar ouders scheidden toen ze nog jong was. Daardoor heeft ze niet echt een band met de Filipijnen. Zij presenteert zichzelf dan ook niet als een Flipina. Nicole begon haar carrière als achtergrondzangeres. Door de Amerikaanse televisieshow Popstars kreeg ze een plek in de meidengroep Eden’s Crush. Toen deze groep uit elkaar ging, kon ze bij The Pussycat Dolls terecht, dat toen nog een entertainment/ striptease groep was. Tegenwoordig is de formatie een ware muziekband die steeds weer hits heeft, zoals ‘Don’t Cha’, ‘Beep’, ‘Stickwitu’, ‘Wait a Minute’ en ‘Don’t Need a Man’. Scherzinger wordt vaak geroemd om haar mooie uiterlijk en werkt ook aan solosingles.

Apl.de.ap

Iemand die beduidend meer affiniteit heeft met de Filipijnen, is rapper Apl.de.ap (Allan Pineda Lindo) van The Black Eyed Peas. Dit is niet verwonderlijk omdat hij in tegenstelling tot Chad Hugo en Nicole Scherzinger geboren is in Angeles City, in de provincie Pampanga op de Filipijnen. Pineda Lindo heeft een Filpijnse moeder en een Amerikaanse vader die als dienstverlener werkte op de Amerikaanse legerbasis Clark. Kort na zijn geboorte verliet zijn vader hem. Zijn moeder bleef achter met zeven kinderen. Toen hij veertien was, vertrok hij naar de VS, omdat zijn moeder niet meer voor hem kon zorgen. De verhuizing van het bosrijke gebied waar hij woonde op de Filipijnen naar het drukke Los Angeles was een grote cultuurschok. Ook kon hij in het begin niet goed aarden met de andere kinderen. Een van zijn eerste vrienden daar was Will.I.Am, waarmee hij later The Black Eyed Peas zou oprichten. Sinds hun eerste single ‘Where is the Love?’ zijn de ‘Peas’ bijna niet meer weg te denken uit de top 40. Ze hebben hits gehad met onder andere ‘Shut Up’, ‘Let’s Get It Started’, ‘Don’t Phunk with My Heart’ en ‘My Humps’.

Vlaggetje

De erbarmelijke omstandigheden waarin hij is opgegroeid, hebben ertoe geleid dat Apl.de.ap muziek is gaan maken. Hij wilde succesvol worden om voor zijn familie te zorgen. Op zijn website staat een klok met de tijd in Manilla en een Filipijns vlaggetje voor meer informatie over zijn vaderland. Op het album Elephunk van The Black Eyed Peas heeft Apl.de.ap het solonummer ‘The Apl Song’ opgenomen, dat gaat over zijn leven. Dit nummer werd nummer één op de Filipijnen. In de videoclip spelen andere Amerikanen van Flipijnse afkomst een rol, zoals Dante Basco, Abe Pagmata en ook Chad Hugo. Het nummer is een ode aan Filipino’s die in de Tweede Wereldoorlog voor Amerika hebben gevochten, en heeft een couplet in het Tagalog. Op Monkey Business, het tweede album van The Black Eyed Peas, staat het nummer ‘Bebot’ dat Apl.de.ap speciaal voor Filipino’s heeft gemaakt. Dit nummer is geheel in het Tagalog en de videoclip die erbij hoort is een ode aan de Manongs, Filipijnse boeren die begin twintigste eeuw naar de VS gingen om daar te werken toen de Filipijnen nog een Amerikaanse kolonie waren. De single werd niet in de VS uitgebracht, maar wel op de Filipijnen en in andere Aziatische landen. De clip is ook op Youtube.com te zien. Apl.de.ap is ook van plan om een solo album uit te brengen.

More in this category: Folkrockband ASIN »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.