Follow Me on Twitter
Thursday, 04 October 2012 12:52

Folkrockband ASIN

1. ASIN in eerste samenstellingIn de jaren 70 en 80 ontstond in de Filipijnen een nieuwe stroming binnen de Filipijnse popmuziek met artiesten die popnummers in het Tagalog zongen in plaats van het Engels en daar soms ook wat speciek Filipijnse elementen aan toevoegden. Deze stroming raakte bekend onder de afkorting OPM (Original Pilipino Music). Een van de meeste bekende exponenten van de stroming was zanger Freddie Aguilar, die in de jaren 80 ook buiten de Filipijnen bekend werd door zijn wereldhit Anak. Een andere populaire band uit die tijd was folkrockband ASIN, die met politiek en sociaal geëngageerde nummers doordrong tot de mainstream popscene.

Door: Jeroen Dunnewold

Ontstaan van de band

(klik op de link en luister naar Asin terwijl je leest:) {youtube}lW52w6bGEeA{/youtube}
Het ontstaan van Asin is terug te voeren tot het jaar 1976 toen zangeres Lolita Carbon door het folk-duo Cesar Bañares en Mike Pillora werd gevraagd samen een trio te vormen. Ze traden op in (folk) pubs in Manilla en omstreken en noemden zich "Salt of the Earth". Al gauw werd dit echter vertaald in "Asin ng Lupa" en daarna afgekort tot Asin. In 1978 werd het trio gecontracteerd door platenlabel Vicor Music. Nog hetzelfde jaar verscheen hun debuutalbum met daarop diverse sociaal en politiek geëngageerde nummers zoals "Masdan Mo Ang Kapaligiran" (Aanschouw de natuur) over de teloorgang van de Filipijnse natuur en "Ang Bayan Kong Sinilangan" over het geweld in de zuidelijke provincie Cotabato. Een ander populair nummer van deze CD was "Itanong mo sa mga bata" (Vraag het de kinderen).

Uitbreiding band en repertoire

Kort daarna sloot zich het vierde bandllid Pendong Aban aan en werd een tweede album uitgebracht genaamd "Himig ng Pag-ibig" (Melodie van de liefde). Behalve het gelijknamige nummer stond op deze CD onder andere het populaire nummer "Balita" (Nieuws). Balita vormde vele jaren later de inspiratie van de Tagalog tekst van "The Apl Song" van Filipijns-Amerikaanse rapper apl.de.ap van de band The Black Eyed Peas. In de jaren 80 volgden nog meer albums: "Mga Awit Ng Bayan Kong Pilipinas" en "Himig Ng Kayumanggi". De band was met hun sociaal en politiek geëngageerde nummers een voorloper binnen de nieuwe muziekstroming OPM en was ook een van de eerste bands die traditionele muziekinstrumenten, zoals de kulintang, introduceerde in de Filipijnse mainstream popmuziek en daar bij het grote publiek succes mee wist te boeken.

Het einde van de band

Carlita CarbonNa een laatste concert in Laoag (noord Luzon) in 1990 besloten de leden van Asin om voorlopig te stoppen met de band en ieder een eigen weg in te slaan. Lolita Carbon ging verder als soloartiest en Pendong Aban vormde een nieuwe groep genaamd Ang Grupong Pendong en nam daarmee twee albums op. Cesar Bañares begon samen met zijn vrouw een school in zijn geboortestad Koronadal City in de zuidelijke provincie South Cotabato. Hij trad door tijdgebrek nog maar zelden op. Wel schreef hij nog enkele nieuwe nummers. Op 18 maart 1993 kwam echter onverwacht een einde aan zijn leven toen hij werd hij doodgeschoten in een bar in South Cotabato. Naar verluidt was de ruzie ontstaan, omdat hij weigerde op te treden voor een daar aanwezige advocaat en zijn vrienden.

Een doorstart

Pendong AbadIn 1999 kwamen Carbon en Aban elkaar weer tegen bij een concert op Dilliman Campus van de University of the Philippines. Ze besloten ter plekke om Asin weer nieuw leven in te blazen. Het laatste bandlid Pillora besloot uiteindelijk om niet mee te doen, maar Carbon en Aban zetten het plan door en begonnen vanaf 2000 weer gezamenlijk op te treden als Asin. Ook werd in 2001 een nieuw album uitgebracht. Dit eerste album van Asin sinds twaalf jaar, bevatte onder andere enkele niet eerder opgenomen nummers van de vermoorde Bañares. Later in 2005 en 2009 nog compilatiealbums van populaire ASIN nummers. Een aantal jaar geleden emigreerde Pendong Aban naar de Verenigde Staten, waardoor Asin definitief ophield te bestaan. Aban treedt zo nu en dan nog op met Ang Grupong Pendong en ook Carbon heeft zo nu en dan nog een optreden met een nadien gevormde eigen band.

Bij Filippijnengroep Nederland nog te koop de volgende Asin CD's:

Himig ng Lahi - uit 1984, heruitgebracht op cd in1993 - € 10,00 + porto

Pag-ibig, pagbabago, pagpapatuloy... - uit 2001 - € 10,00 + porto

Mail voor bestellingen naar fgn.nl@planet.nl

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.