Follow Me on Twitter
Tuesday, 20 November 2012 11:09

Een Van Gogh restaurant in de Filipijnen

1. Van Gogh is Biopolair restaurantGelegen aan de achterkant van een kleine binnenplaats, in het noorden van Metro Manilla, ligt een klein restaurant met een ongewone naam en een nog ongewonere menukaart. Het heet "Van Gogh is Bipolaire", als eerbetoon aan de schilder waarvan wordt verondersteld dat hij een levenslange strijd leverde met deze psychische stoornis. Een stoornis waaraan ook de eigenaar van het restaurant, Jetro Rafael, lijdt.

Rafael is van mening dat bepaalde voedingsmiddelen je gelukkig kunnen maken en alles op de menukaart is gemaakt met dit in het achterhoofd. Ingrediënten die stemmingverbeterende eigenschappen toegedicht krijgen, zoals zalm, honing, kalkoen en kool, zijn verwerkt in de gerechten die Rafael zijn "bipolaire dieet" noemt. Het is een zeer persoonlijk project, want de restauranteigenaar zegt dat hij zijn recepten ontwikkelde na een jarenlange worsteling met stemmingswisselingen en depressies.

2. Jetro RafaelRust en ontspanning

"Het dieet dat ik serveer is ontworpen om bepaalde neurotransmitters in de hersenen te activeren. Deze neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor onze gevoelens, zoals het gevoel van geluk en rust", verteld Rafael. "Daarom is het menu niet alleen geschikt voor mensen met deze manisch-depressieve aandoening, maar helpt het ook voor hen die behoefte hebben aan een beetje rust, na een dag hard werken onder spanning, na een echtelijke ruzie of nadat ze in een opstopping van het verschrikkelijke verkeer van Manilla terecht zijn gekomen of gewoon omdat ze zich een beetje down voelen", aldus de bedenker van dit speciale menu. "Ik zie hier mensen gespannen of vermoeid binnenkomen en als ze vertrekken is dat helemaal verdwenen," zegt hij.

Wetenschappelijk bewijs

Maar hoeveel van wat Jetro Rafael beweert is wetenschappelijk bewezen? Volgens voedingsdeskundigen zijn er steeds meer aanwijzingen dat hij gelijk heeft. Voedsel heeft stemmingverbeterende eigenschappen, hoewel dit nog steeds een gebied van wetenschap is dat beter moet worden begrepen.

Axl Rose Egg ShotDoctor Sandrine Thuret, van het Instituut voor psychiatrie aan het King's College in London, zegt dat de omega-3 in vette vis en de plantaardige stoffen die bekend staan als flavonoïden iemands humeur kunnen verbeteren. Flavonoïden komen onder meer voor in bosbessen, Amerikaanse veenbessen en in donkere chocolade. Het zijn de stoffen die in groenten en fruit de grote variatie in kleuren bepalen, van geel tot rood en donkerpaars. Ze werden vroeger aangeduid als vitamine P.

Kortstondig effect

Doctor Thuret gelooft dat bepaalde diëten werken op een manier die overeenkomt met door artsen voorgeschreven antidepressiva. De kalkoen, noten en bananen die Rafael in zijn restaurant serveert zorgen er volgens haar voor dat mensen zich tot op zekere hoogte rustiger en minder gespannen gaan voelen. Deze voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, een stof die in het lichaam omgezet wordt in serotonine, een neurotransmitter die helpt bij het regelen van de stemming. Dat werkt voor het moment wel even, maar ze twijfelt eraan of slechts een paar maaltijden in het "Van Gogh is Bipolaire", restaurant blijvend verschil zal maken. Om dat te bereiken zal men toch eerder consequent een dieet moeten volgen dat gezond en uitgebalanceerd is en waar veel van dit soort ingrediënten in zitten.

Veel factoren

Wat onderzoek op dit gebied zo ingewikkeld maakt is dat de gevoelens van een persoon door vele factoren wordt beïnvloed, inclusief de omgeving. "Natuurlijk zullen de mensen zich gelukkiger voelen als ze ergens zijn waar ze goed verzorgd worden," zegt Thuret, eraan toevoegend dat de ontspannen sfeer in een restaurant als "Van Gogh is Bipolaire", evenveel invloed kan hebben als het eten.

Ongewone menu´s

President Roosevelt MealAls je binnenloopt merk je gelijk al dat het een plek is waar je je gemakkelijk kunt ontspannen. Je wordt er aangemoedigd om je eigen kruidenthee te maken terwijl je ondertussen rustig de menukaart kunt doornemen. Er wordt je zelfs aangeboden een hoed te dragen uit de collectie van de eigenaar. Er zijn prachtige exemplaren bij zoals een hoed met twee gevulde vogels die zijn vastgelijmd op de rand. De menukaart doet je ook glimlachen, want Van Gogh is niet de enige beroemde persoon die erop staat. De meeste gerechten zijn vernoemd naar beroemdheden die om hun temperament bekend staan, zoals Agatha Christie, Marilyn Monroe en Winston Churchill. Courtney Love Potion, bedoeld om te kalmeren, combineert fruit, munt en honing. Virginia Woolf´s tranen, gemaakt om een depressie te voorkomen, is een kalkoensoep met kool en groene appels.

Bron: BBC Azië Nieuws

More in this category: « Folkrockband ASIN

2 comments

  • Comment Link Juliette Wednesday, 24 April 2013 09:04 posted by Juliette

    154 H Maginhawa St. Sikatuna Village, Quezon City, The Philippines, 1103 Quezon City.

    Enjoy! Best is to make reservations. It is often full or closed.

  • Comment Link Ted Sunday, 21 April 2013 22:11 posted by Ted

    would like to know the address of this restaurant

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.