Follow Me on Twitter
Sunday, 28 April 2013 11:11

Kleinschalige en duurzame landbouw als wapen tegen honger

1. Karbouw als werkdier op het landEr woedt een wereldwijde strijd tussen kleine, duurzame boeren en de grote agrobedrijven met hun gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De inzet is de vraag wie er het beste in staat is om de wereld te voeden. Er is echter maar één oplossing voor honger, klimaatverandering en andere crises: kleinschalige, duurzame landbouw.

Door: Robin Broad en John Cavanagh
Vertaling: Robert Kockelkoren

Het warende kleine biologische boeren in de Filipijnen die ons er voor het eerst van overtuigden dat kleinschalige, duurzame productie de oplossing is. Deze boeren verbouwen rijst voor zichzelf en de lokale markt, maar ze zijn in staat om ook hun gemeenschap en zelfs hun land van voedsel te voorzien. Het was deels een simpele economische rekensom die ons overtuigde. Door te stoppen met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, besparen deze boeren onmiddellijk veel geld. Toch oogsten ze binnen een paar seizoenen, en soms meteen, evenveel of meer dan eerst. Deze boeren vertelden ons ook over de voordelen voor gezondheid en milieu die zij na hun omschakeling naar biologische productie ervoeren.

Agro-ecologie

Integrated farming

Op basis van onze ervaringen in de Filipijnen hebben we ook in andere landen onderzoek gedaan. Onze conclusie is dat kleine boeren, die verschillende agro-ecologische landbouwtechnieken toepassen, de wereld van voedsel kunnen voorzien. Agro-ecologie gaat verder dan biologische landbouw alleen. De term is van toepassing op een breed scala aan landbouwtechnieken, die gemeen hebben dat ze zijn aangepast aan lokale omstandigheden en passen binnen lokale ecosystemen. Agroforestry (het gebruik van bomen in de landbouw), teeltplannen waarin gewassen elkaar in een logische volgorde opvolgen, een goed gebruik van de ploegvoor en het herstellen van de natuurlijke hydrologische toestand van stroomgebieden zijn allemaal voorbeelden van agro-ecologie.

Eerder dit jaar vond er in Nederland een internationale conferentie plaats, georganiseerd door het Transnational Institute en het Institute of Social Studies. Deze conferentie ging over een alternatieve benadering van voedsel- en hongervraagstukken. Robin sprak daar over ons onderzoek in de Filipijnen, een mooie kans om meer te leren en om te netwerken met andere deskundigen van over de hele wereld.

 

Olivier de Schutter

Toen ze terug kwam was ze er nog meer van overtuigd dat kleine boeren onze enige hoop zijn. Robin was ook enthousiast over haar ontmoetingen met een indrukwekkend aantal experts dat zich met kleinschalige landbouw en duurzaamheid bezig houdt. Eén van hen was een dappere voorvechter van kleine boeren wereldwijd: de "Speciale Rapporteur voor het Recht op Voedsel" van de Verenigde Naties, Olivier de Schutter. De Schutter is bescheiden maar welbespraakt en hij ziet er meer uit als de professor in de rechten die hij was, dan als de opvallende voorvechter van kleinschalige agro-ecologie die hij geworden is.

Een VN-rapport klinkt wellicht niet als spannend leesvoer. Maar het rapport van De Schutter staat vol opwindende verrassingen. Bijvoorbeeld: "Recente [agro-ecologische] projecten, uitgevoerd in 20 Afrikaanse landen, leidden tot een verdubbeling in de gewasopbrengsten over een periode van 3 tot 10 jaar." De Schutters rapport, gepubliceerd in december 2010, bundelt onderzoeken naar kleinschalige boeren en agro-ecologie van over de hele wereld.

Oliver de Schutter

Het resultaat is een krachtig rapport. De Schutter concludeert: "We gaan honger niet uitbannen en de klimaatverandering niet stoppen met landbouw op industriële schaal op grote plantages. De oplossing ligt in het ondersteunen van de kennis en experimenteerdrang van kleine boeren. De inkomsten van deze kleine boeren moeten omhoog, zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het platteland." De Schutter benadrukte op de conferentie: "Elke regio moet zichzelf kunnen voeden."

Landloos en hongerig

Het werk van De Schutter strookt met onze bevindingen, maar ook met wat Amerikaans voedseldeskundige Frances Moore Lappé, een andere spreker op de conferentie, al decennia lang roept: we produceren nu al meer dan genoeg voedsel om de wereldbevolking te eten te geven. Het probleem zit hem niet in de oogstopbrengsten. Het probleem is dat de gangbare grootschalige landbouw, in combinatie met een ontwikkelingsmodel dat goedkope export begunstigt ten koste van lokale voedselproductie, miljoenen mensen landloos heeft gemaakt. De één miljard hongerigen op deze wereld bevinden zich vooral in die positie omdat ze niet langer toegang hebben tot land om hun eigen voedsel te verbouwen, of omdat ze te arm zijn om voedsel te kopen.

Jonge boeren

Een andere gast op de conferentie was Martha Robbins, een indrukwekkende, jonge Canadese vrouw. Samen met haar ouders en broers en zussen runt zij een familieboerderij. Robbins sprak als lid van Via Campesina, een wereldwijde beweging van ongeveer 200 miljoen kleine boeren in 70 landen. Via Campesina promoot "voedselsoevereiniteit", wat voor de beweging gelijk staat aan het "het verdedigen van kleinschalig boeren, agro-ecologie en lokale productie". Robins gaf aan dat Via Campesina veel samenwerkt met jonge boeren: "We zien dat er een verschuiving optreedt waarbij jongeren steeds meer interesse krijgen in de landbouw."

De Schutter benadrukte dat zijn VN-rapport vooral voortbouwt op dergelijke praktische ervaringen als die van Robbins, maar ook op het omvangrijke oeuvre over agro-ecologie van boer-wetenschappers. Van deze laatste groep waren enkele belangrijke persoonlijkheden als spreker op de conferentie aanwezig. Zo was Miguel Altieri van de universiteit van Berkeley er, net als Eric Holt-Gimenez van Food First, die samenwerkt met de Campesino-a-Campesino-beweging. Organisator van de conferentie was de Filipijnse expert op het gebied van kleinschalige landbouw Jun Borras. Al deze mensen zijn voorvechters van kleine boeren en agro-ecologie.

Kracht van de consument

Oogsten van aubergineWat kunnen we van dit alles nu leren? Een belangrijk punt is dat wij als burgers en als gemeenschappen grote invloed kunnen uitoefenen op de toekomst van de landbouw. We moeten op zijn minst "stemmen met onze vork", om het adagium van de "slow food"-beweging te gebruiken. Dat betekent dat we lokaal geproduceerde, biologische en volkorenproducten moeten kopen en dat we onze vleesconsumptie moeten verminderen. Maar het betekent vooral dat we met zijn allen overheden, internationale organisaties en filantropen zoals de Gates Foundation er van moeten overtuigen dat ze moeten stoppen met het steunen en financieren van "chemische" landbouw en wereldhandel. De aandacht zou juist moeten uitgaan naar kleine boeren en lokale productie.

Maat laten we niet naïef zijn. Het gevecht tegen de grote landbouwbedrijven en de producenten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is niet simpel. Op dit moment moeten we gezamenlijk strijden tegen de plannen van zaadbedrijf Monsanto in Nepal. De Amerikaanse regering werkt daar samen met Monsanto om boeren er van te overtuigen dat ze moeten omschakelen naar "chemische" landbouw op basis van geïmporteerd zaad.

Kleinschalige, biologische landbouw is de enige oplossing voor de wereldwijde honger, klimaatverandering en andere sociale en ecologische crises. De toekomst van kleine boeren gaat bepalen of de strijd tegen honger gewonnen kan worden.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.