Follow Me on Twitter
Saturday, 09 November 2013 10:55

Wat goud werkelijk kost in de Filipijnen

1. Welcome to the Didipio MineWanneer we aan goud denken, denken we aan welvaart. Maar de gemeenschappen die direct getroffen worden door de mijnbouwactiviteiten die nodig zijn om dit goud te delven, willen slechts dat de mijnbouwbedrijven hun land terug geven en ervoor zorgen dat het water weer schoon is.

Door John Cavanagh en Robin Broad
Vertaling Robert Kockelkoren

"De motor van vooruitgang en welvaart." Dat staat op het helderblauwe bord van OceanaGold, het eerste wat we zien wanneer we een klein stadje in het noorden van de Filipijnen binnen rijden. We zijn deze zomer op bezoek in de Filipijnen en hebben een lange rit van 12 uur achter de rug. Vanuit de hoofdstad Manilla slingerde de weg door zeven provincies, totdat we uiteindelijk hier zijn aangekomen, hoog in de nevels van het prachtige Sierra Madre-gebergte. We staan bij de overblijfselen van wat ooit een heuvel was, die door Australische mijnbouwondernemers "dinkidi" wordt genoemd. "De hoofdprijs", in de spreektaal van de Australiërs. Enkele jaren geleden was dit nog een mooie, groene heuvel vol bomen met daartussen de eenvoudige huizen van lokale boeren.

Luister naar hun verhalen

Huis op half afgegraven bergDe huizen zijn inmiddels gesloopt en laag na laag van de groene heuvel is weggeblazen door de kracht van explosieven. Wat rest is een enorme stapel puin. Hier wordt het waardevolle goud en koper, "de hoofdprijs", gewonnen waarmee de OceanaGold Corporation, waarvan het hoofdkantoor ver weg in Australië staat, zijn winsten maakt.
We hebben hier een ontmoeting met leden van de Didipio Earth-Savers Multipurpose Association Inc. (DESAMA). Door het raam hebben we uitzicht op de geplunderde heuvel. Graag nodigen we jullie uit, beste lezers, om erbij te komen zitten. Onze uitnodiging is vooral gericht aan diegenen onder jullie die goud zien als iets waardevols.
Luister naar de vermoeide en ontredderde moeder. Haar gezin woont zo dicht bij de enorme lopende band die de rotsblokken transporteert die gebroken moeten worden, dat zijzelf en haar vier schoolgaande kinderen niet kunnen studeren en niet kunnen slapen. Het harde, dreunende geluid van de band gaat 24 uur per dag door. Wanneer het mijnbouwbedrijf met explosieven de rotsen opblaast, dan voelt dat als een aardbeving. Maar ja, het is haar huis en haar land. Ze kan toch moeilijk zomaar weg gaan?
Lorenzo Polido is boer en vestigde zich tientallen jaren geleden op deze vruchtbare grond. Luister hoe zijn stem breekt wanneer hij vertelt hoe enkele jaren geleden huizen gesloopt werden. Een buurman kreeg een hartaanval toen hij moest toekijken hoe zijn huis werd gesloopt om plaats te maken voor de mijn. Tijdens deze sloopwerkzaamheden zetten veel mensen barricades op in een poging om OceanaGold tegen te houden. Ze kregen daarbij steun van de landelijke organisatie Alyansa Tigil Mina (het Netwerk Tegen Mijnbouw) en andere groepen.

Conflict en dood

Carmen Ananayo vertelt over de moord op haar dochter en een ander DESAMA-lid in 2012. Haar stem breekt en haar ogen stromen vol tranen. Haar dochter was zelf moeder van twee jonge kinderen. Niemand wil suggereren dat ze is doodgeschoten door het mijnbouwbedrijf, maar het is wel zo dat de aanwezigheid van OceanaGold conflict en dood gebracht heeft in deze eens zo vreedzame gemeenschap.
Daar komt nog eens bij dat de economische voordelen van de goudmijn voor de gemeenschap erg beperkt zijn. Carmen vertelt ons dat veel mijnwerkers slechts worden aangenomen op tijdelijke basis. Op die manier hoeft het bedrijf niet het minimumloon te betalen en hoeven ze hun personeel geen secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Voor minder dan een schamele 50 dollarcent per uur (37 eurocent) draaien de mijnwerkers zware diensten van twaalf uur aan één stuk. Op die manier komen ze in hun hele leven nog niet in de buurt van de bonus van 1,3 miljoen dollar (ruim 950.000 euro) die Michael Wilkes, topman van OceanaGold, in 2012 kreeg.

Milieuvervuiling

oceana gold open pit mijn in Sierra MadreMogelijke economische voordelen die de mijn in de 16 jaar dat deze naar verwachting in bedrijf zal zijn oplevert, worden hoe dan ook teniet gedaan door de gevolgen van milieuvervuiling. De DESAMA-leden vertellen ons over "vies water" stroomafwaarts van de mijn en over dode vissen die aanspoelen. Waardoor wordt dit veroorzaakt? Wat zit er in de vier enorme tanks die tussen de machines staan, naast de bergen puin? Gebruikt OceanaGold net als andere internationaal opererende mijnbouwbedrijven cyanide om het goud- en kopererts uit het gesteente te halen? Bevat het gesteente dat nu aan de oppervlakte is gebracht sulfiden, net zoals dat het geval is bij zeker de helft van de mijnen wereldwijd? In dat geval worden deze sulfiden bij elke regenbui middels een chemisch proces omgezet in zwavelzuur, waardoor het afspoelende water vergiftigd raakt met chemicaliën. Waarom hebben de door de mijnbouwactiviteiten getroffen omwonenden geen toegang tot deze informatie?

"De motor van vooruitgang en welvaart", zo claimt het bord van OceanaGold. Maar wij zien slechts de door mijnbouw verwoeste grond en de teloorgang van de dromen van een hele gemeenschap.

Alleen de bedrijven hebben voordeel

De regeringen van de wereld zouden naar deze mensen moeten luisteren wanneer ze nationale en internationale wetgeving maken op het gebied van mijnbouw. Het is wellicht moeilijk te geloven voor de bazen van OceanaGold en andere mijnbouwbedrijven, maar de boeren hier vertellen ons dat hun droom heel simpel is. Ze willen dat er een eind komt aan de mijnbouwactiviteiten. Ze willen de controle over hun gemeenschap terug. Ze willen dat het water weer schoon wordt. Ze willen in rust en vrede kunnen boeren en bouwen aan een betere toekomst voor hun kinderen. Ze zijn er trots op om voedselproducenten te zijn in een regio die bekend staat als één van de "fruit- en groentenschuren" van de Filipijnen en ze willen dat dit zo blijft.

Open pit mijn in DidipioMaar de mijnbouwondernemers lijken hun stemmen niet te horen. Voor hen en voor veel overheden lijkt het uiteindelijk vooral te gaan om de 100.000 ounces (ruim 3.100 kg) goud met een waarde van 130 miljoen dollar (95 miljoen euro) die OceanaGold jaarlijks uit deze eens groene bergen verwacht te gaan winnen. Het overgrote deel hiervan zal geëxporteerd worden. Van elke euro die hier verdiend wordt, komt slechts een verwaarloosbaar klein deel ten goede aan de lokale gemeenschap. Dat vormt op geen enkele manier een eerlijke compensatie voor de sociale en economische chaos en de milieuvervuiling die de mijn van OceanaGold veroorzaakt.

Bescherming van mensenrechten

Loretta Ann Rosales is hoofd van de Filipijnse Mensenrechtencommissie. In de hoofdstad Manilla vertelt zij ons over de motie die de commissie in 2011 indiende tegen OceanaGold. Rosales zat tijdens het bewind van ex-dictator Ferdinand Marcos in de gevangenis en werd daar verkracht. Nu is zij een symbool van hoop. In de motie pleitte zij ervoor om de vergunning van OceanaGold in te trekken. Zij wees daarbij op de gedwongen en illegale sloop van huizen, de intimidatie van omwonenden door de politie en het recht van de inheemse gemeenschap om haar cultuur te kunnen behouden. Op het moment is zij in gesprek met haar collega's in andere landen over hoe de Filipijnen een sterkere structuur op kan zetten om gemeenschappen en hun natuurlijke omgeving te beschermen tegen roofbouw door mijnbouwondernemingen.

OceanaGold is slechts één van de tientallen mijnbouwbedrijven in de Filipijnen die profiteren van de sinds 2000 spectaculair stijgende prijzen van goud, koper en andere mineralen. Deze bedrijven graven overal in het land naar erts en openen wereldwijd nieuwe mijnen.
Maar in de Filipijnen is een brede coalitie ontstaan van organisaties die land, water en het leven van lokale gemeenschappen willen beschermen tegen deze mijnbouwinvasie. Zij hebben alternatieve mijnbouwwetgeving voorgesteld, die erop gericht is om deze grondrechten te beschermen. Deze voorstellen verdienen het om over de hele wereld gehoord te worden, net als de stemmen van de mensen die wij bezocht hebben in de afgelegen gemeenschap in de Sierra Madre.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.