Follow Me on Twitter
Sunday, 02 May 2010 17:06

Rosario is dood – Majgull Axelsson

boekomslag Rosario is doodHet boek is een aanklacht tegen kinderprostitutie en sextoerisme in de Filipijnen, verteld in de vorm van een documentaireroman, zoals de Zweedse schrijfster Majgull Axelsson het zelf noemt. Daarmee bedoelt ze dat ze een roman heeft geschreven op basis van werkelijke gebeurtenissen, maar dat het verhaal rondom die werkelijke gebeurtenissen fictief is.

Door Evert de Boer

De titel van het boek refereert aan de dood van een Filipijns straatkind, Rosario Baluyot. Rosario wordt geboren in Olongapo City en is de jongste van een groot gezin met acht kinderen van verschillende vaders. Ze heeft vanaf het begin geen enkele kans aan de armoede en ellende te ontsnappen. Ze is pas een jaar of zeven als haar moeder sterft en haar vader er vandoor gaat, de kinderen aan hun lot overlatend. Rosario en haar jongste broertje worden bij een oom en een tante en hun grootmoeder ondergebracht. De grootmoeder blijkt een hekel te hebben aan de kinderen en dan vooral aan Rosario. Rosario blijkt koppig en gemeen tegen haar broertje en neefjes en nichtjes. Ze wordt het huis uitgezet, komt op straat terecht en sluit zich aan bij een groep straatkinderen. Om te overleven komt ze in de kinderprostitutie terecht en wordt op een gegeven moment door een Oostenrijkse arts zo gruwelijk misbruikt dat ze aan de gevolgen ervan overlijdt. Ze is dan hooguit tien jaar oud.

Pedofilie

Het verhaal van Rosario komt echter pas in het laatste deel van het boek aan bod. Daarvóór zit het verhaal over twee Zweedse pedofielen die een Filipijnse vrouw en haar twee kinderen naar Zweden meenemen. Ze misbruiken de kinderen zonder dat hun moeder het in de gaten heeft. De ene ontsnapt aan vervolging, de andere krijgt een aantal jaren gevangenisstraf. Hun gedrag is misdadig, maar ze vinden dat ze niets fout hebben gedaan. Het geeft een goede inkijk in de manier hoe dergelijke mensen denken: wat er gebeurd is, is de schuld van anderen, van de moeder, van de kinderen zelf. Zelf hebben ze het alleen maar goed bedoeld, ze worden niet goed begrepen. Geen wonder dat ze, eenmaal op vrije voeten, weer vervallen in hun oude gedrag.

De pom-poms van Pagsanjan

Bijna de helft van het boek gaat over de pom-poms in Pagsanjan, een toeristenstad ten zuiden van Manilla. Pom-poms zijn kleine jongetjes die worden misbruikt door mannen die uit de hele wereld als sekstoerist naar de Filipijnen komen. Het blijkt het meest lugubere deel van het boek.
Gloria is moeder van vijf dochters en een zoon, Alex, de jongste. Haar man heeft haar verlaten en ze slaagt er maar nauwelijks in om te overleven. Een rijke man heeft belangstelling voor Alex en er gaat en wereld open voor Gloria. De wereld van genoeg te eten, kleding, kinderen naar school kunnen sturen en zelfs een eigen huisje. Ze ‘verkoopt' niet alleen haar eigen zoon maar wordt ook de madam voor andere jongetjes als meer rijke mannen naar Pagsanjan komen op zoek naar jongens. Als de pedofiele buitenlandse sekstoeristen Pagsanjan ontdekken wordt het ‘verkopen' van jongetjes big business. Armoede zorgt ervoor dat ouders bereid zijn hun kinderen beschikbaar te stellen. Dat de kinderen zwaar gedrogeerd worden en de vernieling ingaan, lijkt iedereen te beseffen, maar men stopt het diep weg en niemand praat erover. Het enige gespreksonderwerp lijkt de rijkdom te zijn die hun kant op komt. Later neemt Alex de rol van pooier deels van zijn moeder over en lijkt er aan het einde van het verhaal in te slagen een enigszins normaal leven op te gaan bouwen. Maar het eindigt dramatischer dan dat de lezer zich voor kan stellen.

Armoede houdt misbruik in stand

Schrijfster Majgull AlexssonToegegeven, het is een boek voor lezers met sterke zenuwen, maar het geeft haarscherp aan waarom een fenomeen als kinderprostitutie in de Filipijnen bestaat en moeilijk te stoppen zal zijn. De miserabele omstandigheden waarin mensen leven maakt het bijna begrijpbaar waarom dit gebeurt. Zolang er diepe armoede heerst in de Filipijnen en er honderdduizenden kinderen op straat leven zijn de praktijken van kinderprostitutie en gruwelijk misbruik van kinderen zo goed als onuitroeibaar.
Het slappe optreden van de overheid tegen deze praktijken maakt het er natuurlijk niet beter op. De overheid heeft dan wel een einde gemaakt aan de praktijken in Pagsanjan en de Amerikaanse soldaten zijn vertrokken uit Olongapo, maar de perverse activiteiten van pedofielen zijn er alleen maar massaler op de geworden.
Het boek werd geschreven in 1989 en voor het eerst in het Nederlands vertaald in 2003. In 2009 is het opnieuw uitgegeven. Het is jammer dat de schrijfster een aantal malen uitdrukkelijk refereert aan de Marcos dictatuur, waardoor je soms het idee krijgt een oud boek te lezen dat door de tijd is achterhaald. Want de problematiek waar Axelsson over schrijft heeft, jammer genoeg, aan actualiteit niets ingeboet.

Rosario is dood - Majgull Alexsson
Uitgave De Geus BV, Breda 2009, pocket editie, 413 pagina's
ISBN 978 90 445 1416 2
Verkrijgbaar in de boekhandel - prijs € 6,95

More in this category: « Pop CD over Imelda Marcos

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.