Follow Me on Twitter
Tuesday, 29 December 2009 20:41

Reisverslag Mindanao (Standplaats Siquijor)

1. Kust van noord MindanaoEind oktober zijn we vanaf Siquijor vertrokken voor een vakantie per fiets op Mindanao. We hadden niet echt een planning gemaakt, in de praktijk blijkt het meestal toch anders uit te pakken. De basis was dat we de omgeving langs de noordelijke kustweg van Mindanao wilden bekijken, te beginnen bij het noordwestelijk gelegen Dapitan.

Dapitan

Via Dumaguete, op Negros, zijn we met de boot naar Dapitan gegaan. Daar zijn we drie dagen gebleven omdat het een erg leuke plaats is. Het is er rustig, schoon en erg gezellig. Het vervoer binnen de stad vindt plaats met kalesa's, paard met wagen, waardoor er weinig herrie en vervuiling is. Daarnaast bleek dat de overheid standaard een aantal mensen in dienst heeft om het strand schoon te houden en de rommel op te ruimen.
De stad is ook bekend vanwege de nationale held Jose Rizal, die er tijdens zijn verbanning een aantal jaren heeft doorgebracht. Er is een park naar hem genoemd en de plek waar hij woonde is in originele staat hersteld. We zagen daar ook bussen vol met scholieren aankomen die waarschijnlijk een informatieve dag hadden.

We verbleven bij een echtpaar waarvan de man ambassadeur is in het buitenland. Zijn vrouw was tijdelijk thuis en verhuurde kamers. Ze hadden er ook wat mensen aan het werk maar in de loop van een aantal gesprekken bleek maar weer eens hoe de welgestelden de armen misbruiken. De mensen die zij in dienst had werken 12 uur per dag en verdienen schrikbarend weinig. Ik zou me hiervoor als werkgever met een riant buitenlands salaris diep schamen. En het valt voor mij niet goed te praten met de opmerking dat ze anders niets hebben of dat er mensen zijn die nog wel voor minder willen werken.

Route Dapitan - Ozamis

2. BerglandschapNadat we een dag eerder een stuk van de route hadden verkend en hadden ingeschat dat dat wel zou gaan lukken zijn we op de fiets vertrokken richting Kalamba. Het was een prachtig gebied en we fietsten dwars door de bergen, met dank aan mijn 27 versnellingen. We hadden in Dapitan het advies gekregen om niet in het plaatsje Rizal te stoppen maar door te fietsen naar Kalamba. Waarom kon niemand ons uitleggen, het was daar gewoon niet pluis volgens de mensen. Toen we er doorheen fietsten bleek er inderdaad een heel apart sfeertje te hangen, erg benauwend en we hadden allebei ook dezelfde gedachte: doorfietsen en wegwezen. Door hellingen met soms een stijgingspercentage van 35 procent bleek de 12 kilometer naar Kalamba best ver. Het is echter een onbeschrijflijke ervaring om op de fiets te reizen, direct in contact met alles om je heen en de enorme ontlading als je op de plaats van bestemming aankomt. Mensen hier zijn echter niet aan fietsers gewend en al helemaal niet als het buitenlanders zijn, wat ons veel verbaasde blikken opleverde.

3. WatervalVan Kalamba zijn we naar Plaridel gefietst, tussen torenhoge bergen door met bomen die met hun wortels in het ravijn staan en met de toppen halverwege de berghelling komen. Het gebied staat ook bekend om zijn hardhout zoals mahonie, gemelina en narra. Vanaf Plaridel fietsten we door de vruchtbare laaglanden waar we 25 kilometer aan één stuk bijna alleen maar rijstvelden hebben gezien. Omdat het ook oogsttijd was voor de rijst, was het een drukte van belang op de velden. Ook op grote rijstvelden gebeurt het meeste werk gewoon met de hand.

Onderweg naar Oroquiete kwamen we langs de weg veel controleposten tegen, die bemand werden door politieagenten. Onze uitgebreide glimlach, een goedemorgen en de aanblik van twee blanken op de fiets was voldoende om overal door te mogen rijden.

Lanao del Norte

Vanaf Ozamis zijn er twee mogelijkheden om in de stad Iligan te komen. Over land naar het zuiden, via de plaats Pagadian of met een pontje de uitloper van de Iligan Bay oversteken naar Lanao del Norte. Omdat in Pagidian de ontvoering van de Ierse priester Sinotti speelde, hebben we voor de laatste optie gekozen.
Onderweg naar Iligan hebben we genoten van de prachtige uitkijk over de baaien aan de linkerzijde en de bergen aan de rechterzijde. Er was een overmacht aan zwaar bewapende militairen onderweg. Dat heeft alles te maken met het gewapende treffen tussen het leger en gewapende moslim opstandelingen in Mindanao. Het is toch een raar gevoel als je daar tussendoor fietst.

Ondanks de grote hoeveelheid industrie, blijkt Iligan toch wel een leuk stadje. De omgeving biedt veel natuurschoon zoals de indrukwekkende Tinago Falls en de Maria Cristina Falls. Wel heftige fietstochten om ze te bereiken. We hadden erg graag naar het zuidelijker gelegen Marawi willen gaan om daar Lake Lanao te zien. Volgens de lokale bevolking is Marawi echter niet veilig. Er zijn daar de laatste tijd de nodige mensen vermoord omdat meerdere families een vete aan het uitvechten zijn. In het nabij gelegen Kauswagan bleek de sfeer zeer onvriendelijk omdat de burgemeester er recentelijk vermoord is.

4. Mensen zijn hier erg vriendelijk en niet opdringerigIn de gesprekken die we met mensen voerden leek er onder de christenen veel angst te bestaan voor de moslims. We werden steeds gewaarschuwd dat we bepaalde delen van de stad moesten mijden omdat er moslims wonen. In het dagelijkse leven blijken ze echter allemaal zonder problemen met elkaar om te gaan. Op de markt leeft en werkt iedereen met iedereen en wij hebben ons daar geen enkel moment onveilig gevoeld. Aardige, vriendelijke en behulpzame mensen die in mijn beleving totaal anders in het leven lijken te staan dan een groot aantal inwoners van Siquijor. Geen opmerkingen over ‘rijke blanken" of mensen die je aanspreken met "give me money please". We hebben weinig mensen gezien die de hele dag hangen en niets doen. De mensen zijn aan het werk, verdienen hun geld, doen hun boodschapjes en vermaken zich in hun vrije tijd. Geen geklaag en opvallend genoeg veel minder alcoholgebruik en -verkoop. Wel zijn ze zeer terughoudend in het contact, maar als je ze in hun eigen taal aanspreekt dan is het een en al vriendelijkheid.

Cagayan d'Oro en de provincie Bukidnon

De kustweg van Iligan naar Cagayan de Oro bleek veranderd te zijn in een racebaan. Halverwege hebben we dan ook besloten om de fiets te laten staan en met de bus verder te gaan want tegen racende vrachtwagens en bussen waren we niet bestand. Achteraf gezien een goede keuze want vanuit Cagayan zijn we naar het zuidelijker gelegen Malaybalay gegaan in de provincie Bukidnon, iets wat met de fiets niet was gelukt maar nu dus wel ging.
In één woord: prachtig. Groen, groener, groenst. De rit door de bergen is alleen al de moeite waard maar Malaybalay is een leuke stad met een mooie omgeving om te verkennen. We hebben de monastry bezocht van de monikken, door de suikerrietplantages gelopen en een herbebossingproject bezocht.
Naast al het moois zagen we ook de enorme sproei-installaties die de bananen- en ananasplantages voorzien van een grote dosis gif (exportprodukten!). De mensen zeggen hier dan ook dat als je bang bent voor slangen en schorpioenenen je op de plantages moet gaan wandelen, want daawr is alles doodgespoten.
Bukidnon is qua natuurschoon voor mij het summum in de Filipijnen. Mount Kitanglad, met zijn 3000 meter één van de hoogste bergen in de Filipijnen, rijst nog boven alles uit, ondanks dat het hele gebied hoog is.

In Cagayan hebben we overnacht in Malasag Eco Village, een project van de regering waar vele tradities terug te vinden zijn zoals handwerk, huizenbouw en kookgewoontes. De klim er naar toe vergt wat inspanning maar het is er zeker prettig vertoeven. Helaas zorgde een tropische depressie drie dagen lang voor bakken regen waardoor we het Nature Resort niet hebben kunnen bezoeken.
Vanwege de natte en vieze kleding, de vermoeidheid en het slechte weer zijn we daarna weer terug gegaan naar Iligan. Onderweg kregen we een schouwspel te zien van enorme regenval, denderende rivieren en toenemende overstromingen. Een dag later hoorden we op het nieuws van overstromingen in Cagayan en een grote landverschuiving in het gebied ten noordoosten ervan.

5. Wateroverlast

Terug naar Siquijor

Na drie dagen in Iligan zijn we uiteindelijk met een avondboot teruggegaan.
Informatie vergaren over boottochten is op zich al een dagtaak. Iedereen vertelt iets anders over vertrekdagen en vertrektijden, over kaartjes kopen en openingstijden van de kassa. Vanwege aanslagen die af en toe plaatsvinden is de bewaking zeer uitgebreid. Alles wordt gecontroleerd en niemand komt zonder kaartje ook maar in de buurt van een boot.
Mindanao is een zeer bijzonder stukje Filipijnen, de gastvrijheid en vriendelijkheid is erg groot en de natuur is tot op zekere hoogte op veel plaatsen nog ongerept.
De hang naar macht onder bepaalde mensen maakt het echter in sommige delen, zeker voor de lokale bevolking, tot een onveilig gebied. Dat bleek maar weer eens al te zeer door het bloedbad in Maguindanao, eind november. De handgeschreven affiches die we in Iligan op de muren zagen hangen waren echter overduidelijk: Stop the useless killings of innocent people!

Bea Jacobs

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.