Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Monday, 08 February 2010 14:06

De veerboten van de Filipijnen zijn bejaard

1. Passagiersschip maakt slagzij nabij kust van Zamboanga, september 2009Elk jaar weer gebeuren er scheepsrampen in de Filipijnen, waarbij veel mensen omkomen. Niet alleen de verouderde veerboten dragen bij aan de vele rampen, ook het gebrek aan goed opgeleid personeel speelt een belangrijke rol. Filipijnse zeelui behoren tot de best getrainde krachten ter wereld, maar werken op buitenlandse schepen omdat ze daar veel meer verdienen.

Door: Anne Lunenburg

2. Overlevenden van de gezonken Baleno-9De Filipijnen kampt met een verouderde vloot van veerboten. In andere landen wordt een schip na tien jaar uit de vaart genomen of ondergaat het een grootscheepse renovatie. In de Filipijnen blijft een schip - zonder groot onderhoud en goed opgeleid personeel - echter nog een paar decennia doorvaren. De gemiddelde leeftijd van een schip is daar namelijk 34 jaar. Geen wonder dat de Baleno 9 en de MV Catalyn B afgelopen december na meer dan 20 jaar dienst zonken en 74 slachtoffers maakten.

Recordhouder

Nog steeds is de Filipijnen recordhouder ‘meest-fatale-scheepsrampen‘ met de M/V Doña dat op 20 december 1987 zonk, waarbij meer dan 3000 mensen omkwamen. Tot die tijd stond de Titanic op nummer één. Toch is na al die jaren geen verbetering gekomen in de scheepvaartindustrie. De 200 veerboten die passagiers en voertuigen tussen de eilanden vervoeren zijn bijna allemaal meer dan 30 jaar oud. "Dit is te oud om nog door te blijven varen", zegt Thompson Lantion, staatssecretaris van het Ministerie van Verkeer en Transport.

Vergunningen

3. Veel passagiersboten zijn in slechte staatOok Primo Rivera van de Martime Industry Authority (Marina) deelt die mening. Volgens hem hadden sommige schepen al lang uit de vaart genomen moeten worden. Door lobby van scheepseigenaren bij de regering werden de vergunningen echter toch verlengd. "Waarschijnlijk is de president hier zelf mee akkoord gegaan", aldus Primo Rivera.

Niet alleen de verouderde vloot draagt bij aan de vele rampen, ook het gebrek aan goed opgeleid personeel speelt een rol. "En dat is ironisch, want terwijl wij de beste zeelui waar dan ook ter wereld leveren, lukt het ons niet om onze eigen schepen te bemannen", zegt Nelson P. Ramirez van de United Filipino Seafarers (UFS). Zo hebben de kapiteins van de Catalyn B en Baleno 9 nooit in de schoolbanken van de scheepvaartschool gezeten, maar hebben hun vaardigheden opgedaan door ervaring op zee, het zogeheten ‘major patron'.

Certificaat

Bijna 20 procent (180.000) van de zeelieden wereldwijd is Filipijns. Zij behoren immers al jaren tot de best getrainde krachten wereldwijd. Naast de standaard training en opleiding, zijn er vaak extra vereisten. Zo moet een Filipijnse kracht die wil werken op een schip dat onder de Panamese vlag vaart een certificaat behalen dat uitgegeven wordt door de Panama Maritime Authority. Dit is een zeer belangrijk certificaat aangezien zeer veel schepen onder Panamese vlag varen.

Een belangrijke reden om op een buitenlands schip te werken is geld. "Het startsalaris van een officier ligt in het buitenland hoger dan het salaris van een kapitein op een Filipijns schip", zegt Ramirez. Zo kan een Chief-Engineer op een buitenlands schip 10.000 Amerikaanse dollar verdienen. In Filipijnen is het salaris 120.000 PHP (2.500 dollar) voor dezelfde positie. "Alleen diegene die het niet lukt om een baan te krijgen op een buitenlands schip, gaat aan de slag in de Filipijnen."

Veiligheid

4. Nabestaanden gooien bloemen in het water op rampplaatsOok de veiligheid speelt een grote rol bij de beslissing om in het buitenland aan de slag te gaan. "De zeelui werken liever op nieuwe schepen in plaats van onveilige schepen, waarop ze hun geleerde vaardigheden niet kunnen toepassen." Daarnaast wordt de regelgeving door Filipijnse rederijen vaak aan hun laars gelapt. Zo had de Baleno 9 nooit op open zee mogen varen, omdat het schip ontworpen is om in baaien en binnenwateren te varen.

Het gebrek aan goed opgeleid personeel draagt tevens bij aan de onveilige situatie op schepen. Zo kunnen de lokale scheepseigenaren niet concurreren met salarissen die aangeboden worden op buitenlandse schepen, waardoor ze genoegen nemen met zeelui die niet aangenomen werden op schepen elders ter wereld. "De regering richt zich helaas alleen op zeelui die zeer goed opgeleid zijn en die meerdere certificaten bezitten." Zij sturen namelijk de door de regering zo geliefde dollars naar huis. "De lokale zeelui krijgen helaas weinig aandacht. Dit leidt uiteindelijk tot de grote aantallen van rampen op zee", aldus Ramirez.

Rederijen

4. Opvarende wordt gered mey helicopeterVeel Filipijnse rederijen hebben een veel te laag budget om voldoende te kunnen functioneren. "Hierdoor is het onderhoud gebrekkig", zegt Ramirez. Daarnaast is het personeel niet goed genoeg gemotiveerd. "De lage salarissen zorgen ervoor dat de bemanningen van schepen geen adequate service verlenen", voegt hij toe. In sommige gevallen zijn zelfs passagiers mishandeld en verkracht door de bemanning. "Als passagiers de keuze hadden om geen gebruik te maken van de slecht onderhouden schepen dan zouden ze liever niet gaan. In veel gevallen is die keuze er niet", aldus Ramirez, "omdat andere middelen van vervoer tussen de eilanden voor hen te duur zijn."

Als het aan Thompson Lantion van het Ministerie van Verkeer en Transport ligt komen er zo snel mogelijk nieuwe schepen. De regering heeft op dit moment al leningen gegeven aan lokale rederijen, zodat zij hun vloot kunnen vernieuwen. Volgend jaar zullen er bovendien nieuwe schepen geleverd worden door de Hanjin scheepswerf aan de Subic baai, die gebruikt gaan worden in de Filipijnen.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.