Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 05 February 2011 12:52

Nieuw standplaatsverhaal

Bea Jacobs en haar partner Jerry komen na een verblijf van ruim drie jaar in de Filipijnen terug naar Europa. In de Tambuli van januari is haar laatste bijdrage te lezen. Het stokje van het standplaats verhaal uit de Filipijnen zal worden overgenomen door Willy Winkels. Hieronder vertelt hij waar hij woont en licht hij de beweegredenen van zijn verblijf in de Filipijnen toe.

Beste Tambuli lezers,

Ilagan werd getroffen door zware tyfoon in oktober 2010De komende tijd zal ik u via Tambuli verhalen van wat wij hier beleven in Ilagan in de provincie Isabela, zo'n 400 km boven Manilla. 'Wij', dat zijn Willy en Linda Winkels. Beiden 67 jaar jong; in 1968 gehuwd en sinds 2006 wonend en werkend in de Filipijnen. Linda komt oorspronkelijk uit Nueva Ecija, maar we zitten nu in Isabela. Hoe dat zit? Kort samen gevat: het bisdom Groningen is in 1983 een Communio band aangegaan met het bisdom Ilagan. Communio wil zeggen: elkaar steunen in het geloof en leren van elkaar op basis van gelijkwaardigheid.
Als lid en vele jaren als voorzitter van het bisschoppelijke comité in Groningen was ik nauw betrokken bij de Communio band. Vanaf 1998 hebben Linda en ik Ilagan jaarlijks bezocht tijdens onze vakanties en een persoonlijke band opgebouwd met bisschop Utleg. Hij is elf jaar geleden met een microkrediet project begonnen. Op een gegeven moment heeft hij ons gevraagd of wij tegen de tijd dat we met pensioen zouden gaan hem zouden willen helpen, zowel met dit project als met andere zaken binnen het bisdom. In 2006 hebben we die uitdaging aangenomen en eerst zes maanden 'proef gedraaid'. In februari 2007 zijn we definitief naar Ilagan gegaan.

Isabela provincieLinda is daarnaast drie jaar geleden op persoonlijke titel begonnen om de allerarmste kinderen met Kerst een maaltijd en een kerstpakket met de nodige dagelijkse behoeften te verstrekken. Met Kerstmis 2010 waren er 75 kinderen en enkele ouderen. Vanaf eind 2009 verstrekken we ook maandelijks een gezonde maaltijd aan vier families. Verder zijn we betrokken bij de opvang van meisjes die het slachtoffer zijn van incest (kinderen van 6 tot 15 jaar) en bij een opvangcentrum van jongens en meisjes die geen thuis hebben.

Met onze AOW en pensioen en met financiële steun van vrienden kunnen we dit werk doen en krijgen er veel warmte voor terug van de kinderen. We willen de komende tijd uitzoeken of we hier een basisschool door een school in Nederland kunnen laten adopteren en daarmee steun kunnen verwerven voor de basisschool hier. Verder overwegen we een scholarship programma op te zetten, waarmee mensen in Nederland voor zes jaar een kind kunnen adopteren, zodat die de basisschool kunnen doorlopen.

Tot in het volgende nummer van Tambuli.
Willy Winkels

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.