Follow Me on Twitter
Saturday, 05 February 2011 12:58

Laatste standplaats Siquijor: Lief en leed tussen verschillende culturen

1. Lessen in sieraden makenWe hebben ruim drie jaar in de Filipijnen gewoond, voornamelijk op Siquijor en daarnaast de nodige tijd doorgebracht in Mindanao. We hebben ons actief ingezet voor speciale projecten voor de lokale bevolking. We hebben fietsvakanties gehad en genoten van de zomers aan het strand. We hebben hier een zeer divers leven geleid met periodes van veel plezier en genot maar ook met tijden van eenzaamheid en problemen. Hieronder een kort overzicht van mijn ervaringen gedurende de periode 2007 – 2011.

Plannen en idealen

Toen ik in 2007 alles achterliet in Nederland en samen met mijn partner naar de Filipijnen vertrok, had ik hoop, plannen, dromen, idealen en een beeld van de Filipijnen uit eerdere jaren. Het beeld dat ik had is in de afgelopen jaren niet spectaculair gewijzigd. De hoop die ik had om een betere situatie voor de mensen hier aan te treffen is niet meer. Voor het gros van de bevolking neemt de armoede toe, zeker op het platteland. Tevens neemt de welvaart bij de rijken toe. Als één procent van de bevolking rijker wordt, dan wordt tegelijkertijd ongeveer tien procent van de bevolking armer. De corruptie in de politiek, het zoeken van mensen naar welvaart in of via het buitenland, de enorme macht van de kerk en de zeer grote afhankelijkheid van de Filipijnen van het buitenland geven geen rooskleurig perspectief voor de toekomst. Ik kan een kritische uiteenzetting geven van de ontwikkelingen hier, maar omdat dit mijn laatste standplaatsverhaal is wil ik graag mijn persoonlijke ervaringen in de Filipijnen verwoorden.

Sociale omstandigheden

Een geit voor wat extra inkomen komt veel voor hierOver dit onderwerp alleen al kun je een boek schrijven: arbeid, opleiding, levens-omstandigheden, familie-aangelegenheden en gezondheid. Toch vind ik het nog steeds erg moeilijk om hier iets over te zeggen. In mijn ogen leven veel mensen onder zeer slechte omstandigheden. Slechte en eenzijdige voeding, slechte behuizing, slechte hygiene, noem maar op. Als ik zie hoe ze met deze zaken omgaan en hoe weinig ze geinteresseerd zijn in verbetering en verandering en hoe weinig geld ze hiervoor over hebben, dan kan ik er echt geen brood van bakken. Iedereen kent bijvoorbeeld de gevaren van malaria en dengue maar niemand plaatst horren voor de ramen. Voor mij blijven veel dingen hier onbegrijpelijk. Jaar in jaar uit worden er bijeenkomsten gehouden om mensen te informeren over zaken die ze al lang vermoeden maar waar ze gewoon geen interesse in lijken te hebben. Het cultuurverschil is voor mij gewoon erg groot en dat maakt vaak dat mensen met een andere achtergrond elkaar wel heel erg aardig kunnen vinden maar elkaar niet zullen begrijpen.

Vreugde en verdriet

Mijn contacten met de lokale bevolking hier zijn voor mij indrukwekkend geweest. Het spreken van de taal is daarin zeker geen onbelangrijk onderdeel geweest en dat heeft zo zijn voor- en nadelen gehad. Het maakt het erg gemakkelijk om contact te leggen, te informeren en voor mensen om te reageren. Het maakt het makkelijk om dingen te kunnen vragen en om antwoord te geven maar het maakt het voor mensen ook erg makkelijk om te klagen en te zeuren. Ik heb plezier gehad met de mensen omdat ik de taal spreek, maar ik ben ook vaak een klaagbank geweest omdat iedereen weet dat je ze kunt verstaan. Enerzijds begrijp ik dat mensen het moeilijk hebben, dat er weinig mogelijkheden voor het zijn, maar anderzijds zie ik ook de kansen die ze krijgen en waar ze geen gebruik van maken. Ik zie nog steeds die enorm grote gezinnen, die vrouwen eigenlijk helemaal niet willen hebben maar die er wel zijn. Het spreken van dezelfde taal schept een band maar dat wil niet zeggen dat er automatisch ook begrip is voor elkaars situatie en achtergrond.

Begrip en onbegrip

Ik zeg heel vaak dat ik de mensen hier wel kan begrijpen in veel dingen. Als ik daar dieper over nadenk dan weet ik echter helemaal niet of ik ze wel begrijp. Ik denk dat het beter is als ik zeg dat ik me iets voor kan stellen bij hun situatie, een klein beetje, maar begrijpen doe ik ze niet. Dat is waarschijnlijk wederzijds. Ze zeggen ja maar denken nee. Ze doen aardig maar vinden de buitenlanders vaak maar niks of raar. Veel mensen zijn jaloers op de rijkdom, maar ook op de mogelijkheden die de westerse mensen in hun land wel hebben en zij niet. Meningen worden gebaseerd op wat men op TV ziet en natuurlijk op het toerisme. Vakantiegangers leven rijk, luxe en overdadig in de ogen van de Filipino's, maar niemand ziet dat mensen terug in eigen land een heel ander leven leiden. Filipino's zijn in de omgang enorm aardige en vriendelijke mensen, altijd vrolijk ogend en niet minder behulpzaam. De keerzijde laten ze zien binnen hun eigen sociale omgeving en die medaille heeft twee verschillende kanten. Wij hangen natuurlijk ook onze vuile was niet buiten, maar daardoor krijg je wel een eenzijdig beeld van de situatie en dat beeld wordt ook alleen maar keer op keer bevestigd.

Vrouwen

Fruitverkoopster in de buurtDe verschillen tussen Filipijnse vrouwen onderling zijn enorm. Van hardwerkende vrouwen tot totaal verwende poppetjes, van zelfverzekerde meiden tot dames die zich voor een habbekrats aan alles en iedereen weggeven. Tot op heden is de positie van de vrouw hier in de samenleving ondergeschikt aan veel ander dingen: ze worden opgezadeld met de verantwoordelijkheid voor vaak het hele gezin, waaraan de man zijn bijdrage levert zolang het hem uitkomt. Dit is kort door de bocht, maar hoe schrijnend ook, het komt heel veel voor in de provincie. Vrouwen horen geen commentaar te geven, geen eigen mening te hebben en worden ingeruild, tijdelijk of blijvend, voor een ander. Maar omdat het zoveel voorkomt is het min of meer iets dat men als gewoon beschouwt of dat nu eenmaal bij de cultuur hoort. Nu hoef ik daar helemaal geen mening over te hebben maar mijn algemene indruk is wel dat de vrouwen het erg graag anders zouden willen. Ze hebben alleen niet de moed of de mogelijkheden om die veranderingen door te voeren. Ik heb het altijd heel moeilijk gevonden om mezelf daarin vrij te kunnen bewegen. Je merkt ook dat er onder de vrouwen wel erg veel behoefte is aan informatie, aan veranderingen. Ik ben echter niet degene die daarin veranderingen door zou kunnen voeren. Ik heb aan kunnen geven hoe ik er tegenaan kijk, dat vrouwen meer zijn dan een slaaf en vergaarbak van ellende en dat eventuele veranderingen binnen de Filipijnse cultuur niet van de kant van de mannen zal komen. Want het gros van de mannen vindt het prima zo.

Tot slot

Kleine Bea met haar moeder en grootmoederIk heb op mijn manier genoten van de dingen die ik heb kunnen doen en het vertrouwen dat mensen mij hebben gegeven. Ik heb genoten van alle oppervlakkige contacten die uitgegroeid zijn tot een soort vriendschap en ik geniet nog steeds van alles wat ik hier gezien, gedaan en meegemaakt heb. Ik heb bewondering voor de manier waarop mensen zich soms staande houden, elke dag opnieuw weer overleven en de boel rondbreien. Ik waardeer de mensen die de verantwoordelijkheid op zich nemen om in hun eigen beperkte kringetje goed voor alles en iedereen te zorgen. Ik heb me hier met mijn mogelijkheden tussen de mensen kunnen begeven en er op diverse manieren heel veel voor terug gekregen. Op cruciale momenten hebben Filipino's enorm veel betekend voor ons met een behulpzaamheid die een onbekende hoogte bereikte. Wellicht heb ik iets soortgelijks achtergelaten bij de individuele mensen hier.
Ik ben heel blij dat onze instelling en levenswijze geleid heeft tot een "open huis" bij ons, waar mensen vrijelijk in en uit konden lopen zonder zich bezwaard te voelen of een onderdanige houding aan moesten nemen. Mijn leven hier is verrijkt en dat is gebeurd door alle positieve en negatieve dingen die ik hier heb meegemaakt. De Filipino's hebben veel voor mij betekend, ik hoop dat dat wederzijds is geweest. Ik ga een tijdje terug naar Europa, de batterij weer opladen, dingen doen die ik hier niet kan doen en voor de toekomst blijft de Filipijnen op mijn lijstje staan.
Ik bedank alle lezers van de Tambuli voor de interesse en belangstelling in het standplaatsverslag en niet als laatste de Tambuli redactie en Filippijnengroep Nederland, voor hun vertrouwen in mijn niet altijd even positieve en zeker kritische stukjes.

Salamat
Bea

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.