Follow Me on Twitter
Thursday, 03 March 2011 19:46

Ingeklemd tussen machtige bergketens

1. Op weg naar huisIn deze eerste bijdrage aan Tambuli wil ik u als lezer graag eerst wat vertellen over Isabela. Waar ligt het? Hoe kom je er? Wat voor een provincie is het etc. In volgende nummers neem ik u graag mee met gewone of aparte ervaringen die wij hier hebben en dat zijn er vele.

De provincie Isabela is vernoemd naar koningin Isabel II van Spanje en is gelegen in het noorden van Luzon aan de oostkant. Het ligt ingeklemd tussen twee grote bergketens: in het oosten de Sierra Madre en in het westen de Cordillera, o.a. bekend van de rijstterrassen van Banaue. Je kunt zeggen dat Isabela als het ware in een dal ligt. Dat merk je ook aan het weer. Voor een laagland gebied is het in vergelijking met de rest van de Filipijnen's zomers hier het warmst (38º C) en 's winters het koudst (22º C). We kennen hier ook vier seizoenen: droog - heel erg droog - nat - heel erg nat.

Langste rivier

2. Bergen en rivierenIn het noorden grenst Isabela aan de provincie Cagayan, in het westen aan de Cordillera met de provincies Apayo, Mountain provincie en Ifugao, met de rijstterrassen van Banaue. Ten zuiden liggen de provincies Nueva Viscaya, Quirino en Aurora en ten slotte in het oosten grenst het aan de Philippine Sea, dat is het territoriale deel van de Grote Oceaan. De zuidelijke grens ligt op 320 km van Manilla en de noordelijke op 460 km. Isabela heeft een oppervlakte van ruim een miljoen hectare, dat is iets groter dan de provincies Friesland, Groningen en Drenthe samen.
De Sierra Madre bergketen neemt hiervan meer dan 50 procent voor haar rekening. De dorpen en steden liggen dus in het dal tussen de Sierra Madre en de Cordillera. Het vele regenwater uit de bergen stroomt via beekjes en rivieren in de langste rivier van de Filipijnen: de Cagayan rivier. Ook wordt veel regenwater uit de Cordillera opgevangen in het meer van de Magat Dam. Deze dam levert via haar hydro-elektrisch centrale stroom voor zowel Isabela als andere gebieden. Het is de grootste van zuidoost Azië. Een groot nadeel van alle dammen in dit land is dat als er een te hoge waterstand is het water simpelweg wordt geloosd, wat vaak tot overstromingen leidt.

Mengeling

3. Gemengde bevolkingDe bevolking bestaat uit een mengeling van Ilocano's, mensen uit alle delen van Luzon, oude bergstammen en mensen uit de Visayas. De talen die hier worden gesproken zijn Ilocano en Ibanag. Gelukkig voor ons spreken de meeste mensen ook Tagalog.
Isabela is voornamelijk agrarisch gebied met rijst, maïs en tabak. Het is de graanschuur van de Filipijnen en vrachtladingen tot 40 ton rijden dagelijks richting Manilla. Ondanks dat Isabela een agrarische provincie is staat ze bekend als een klasse 1 provincie. Dat zegt echter enkel iets over het gemiddelde inkomen maar niets over de onderkant. Een ruwe schatting is dat ook hier 20 procent onder de armoedegrens leeft of beter gezegd zich in leven tracht te houden.

Industriële ontwikkeling

Isabela probeert zich te ontwikkelen en grote projecten binnen haar gebied te realiseren. Door de grote hoeveelheid van maïsverbouw heeft Isabela de Mindanao Grain Processing Company kunnen interesseren om in Reina Mercedes, een stukje ten zuiden van de hoofdstad Ilagan, een maïs verwerkende fabriek te bouwen, die eind vorig jaar door de president in gebruik is gesteld. Deze fabriek, die 750 miljoen peso heeft gekost, is de grootste in zijn soort van Zuidoost Azië. Hij droogt maïs, vermaalt het tot basis van veevoeder (varkens-kippen) en heeft een capaciteit van 100.000 metric ton. De boer ontvangt nu een 5 procent hogere prijs en veel transport naar elders kan achterwege blijven.

Een tweede groot project, nog op papier, kosten 6 miljard peso, is een bio-ethanol bedrijf bij San Mariano met een capaciteit van 54 miljoen liter. Hiervoor is 11.000 hectare tuba (suikerriet) nodig. Naast bio brandstof levert deze fabriek jaarlijks ook 85 megawatt aan elektriciteit. Het is afwachten of dit doorgaat, al zijn de plannen om in 2012 vol operationeel te zijn. Suikerriet wordt veel verbouwd in de noordelijke buurtprovincie Cagayan, wat nu voornamelijk omgezet wordt tot bruine suiker.

Smalle bergwegen

4. Met de pond oversteken, want de brug is weggespoeldToch maar even een ervaring waarvan wij hebben geleerd. Onze barangay (net onder Ilagan) ligt op 395 km van Manilla. Om naar de hoofdstad te reizen hebben we overdag 12 uur nodig en 's-nachts 10 uur. De rit gaat over twee bergpassen die bijna altijd open zijn. Om een vrachtauto op de bergwegen te passeren schijn je met de koplampen in zijn buitenspiegel. De chauffeur van de vrachtauto steekt zijn hand buiten het raam en geeft je een signaal of je kunt passeren of dat er tegenliggers zijn. Je gaat dan maar op goed vertrouwen. Soms kan het niet echt, maar dan mindert de tegenligger die omlaag komt vaart en geeft je ruimte.
Maar als er veel regen valt dan ontstaat er gemakkelijk een landslide en zitten we vast.
De enige mogelijkheid is dan nog door de lucht, als ze tenminste vliegen. Als we ergens naar toe moeten, nemen we nu een of twee extra dagen de tijd om er zeker van te zijn dat we op tijd aankomen. Zo ook afgelopen oktober.

Tyfoon Juan

5. Getroffen door tyfoon Juan in oktober 2010Eind oktober hadden we gepland om naar Nederland te gaan voor enkele weken en de avond voor onze vlucht met de KLM wilden we naar Manilla gaan.
Normaal zouden we dan 6 uur voor vertrek van de KLM in Manilla zijn. Ruim op tijd dus. Maar een week voor de vlucht kwam tyfoon Juan onverwacht over ons heen. Wind met snelheden tot 225 km per uur. Direct gevolgd door de regen. Een hoeveelheid die normaal in de hele maand valt, viel nu in 24 uur. Het gevolg was dat we direct een stroomstoring hadden en een dag later hadden we geen water meer. De storm en regen hielden 24 uur aan en waren verwoestend. Van vele huizen en scholen werden de daken weggeblazen en stortten muren in. Bijna alle bomen, onbegrijpelijk, knapten af als lucifershoutjes of werden uit de grond getild. Overal elektrische masten die met stroomdraden en al over de wegen lagen. Verder waren de wegen bezaaid met bomen en takken. Geen mogelijkheid om weg te komen. Twee dagen voor vertrek waren de hoofdwegen eindelijk begaanbaar en lukte het ons met veel moeite om een bus naar Manilla te krijgen. Geluk bij een ongeluk.

Hulp van buiten

De stroom is bij ons na vijf weken hersteld en na vier weken was er weer water. Maar er zijn nu na vier maanden nog vele plekken zonder stroom. En de hulp? Niet van de provincie maar uit andere provincies, die zelf al vele rampen hebben meegemaakt. Hulp uit de provincie Albay: 75 dokters, verpleegkundigen, onderwijzeressen, militairen voor 15 dagen. De kosten werden door hen zelf gedragen. Verder wat hulp uit het buitenland waaronder Nederland, georganiseerd door mensen die hier actief zijn. En de regering? Die stond er bij en keek ernaar.

Isabeleños zijn in vele opzichten typisch mensen uit Luzon. Net als in Manilla denken ze wat meer te zijn dan mensen uit de Visayas of Mindanao. De verkeersnormen en regels lijken op Manilla en zijn heel anders dan in Cebu of Davao. Huisvuil wordt verbrand en je rommel gooi je gewoon op straat. Je straat schoon houden is niet jouw taak, maar van de gemeente, die het ook niet doet.
Disciplinado, discipline, is er meer in het midden en zuiden van de Filipijnen.
Maar daarover de volgende keer enkele anekdotes.

Wij groeten U vanuit Alibagu, Ilagan, Isabela.
Willy en Linda Winkels

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.