Follow Me on Twitter
Saturday, 20 December 2008 22:10

Kerstmis (Standplaats Siquijor)

parole-philippinesHoeveel dingen niet met elkaar kloppen

Merry Christmas, almost Christmas, give me something for Christmas. De mensen hier zijn gericht op Kerstmis. Als je vraagt waarom dat zo belangrijk voor ze is dan hoor je vaak: er begint weer een nieuw jaar, we hebben iets te vieren. Wat dat dan precies is, daar krijg je geen antwoord op. Het vieren op zich is al belangrijk genoeg. Dat veel mensen in de omstandigheden verkeren dat er weinig te vieren valt, daar hoor je echter niemand over.

Er wordt geld geleend om nieuwe kleren te kopen en een kerstmaal op tafel te zetten. Iedereen gaat massaal naar de kerk om te bidden. Ik heb zelf niet veel met welk geloof dan ook, maar kan me wel voorstellen dat andere mensen dat hebben. Het hele christelijke gebeuren staat hier naar mijn gevoel echter haaks op de realiteit. Mishandelingen en geweld binnen de gezinnen, grote armoede op het platteland, enorm veel alcoholgebruik onder de mannen, ongewenste zwangerschappen met een afwezige of onbekende vader. Geen geld om een maaltijd te kopen en vooral ook steeds minder sociale betrokkenheid onder de bevolking. De kerk hoor je hier echter nauwelijks over.

De kerk en het geloof

IKerstmis---Siquijor-1k heb hier nog niet meegemaakt dat de kerk daadwerkelijk mensen te hulp is gekomen. Als mensen bij ons aankloppen voor hulp, dan vraag ik altijd: waarom kom je bij ons? Standaard antwoord is dat we blank zijn en dus veel geld hebben. Als je dan zegt dat er ook heel veel rijke Filipino's zijn - zeker op het eiland Siquijor - en dat ze dus ook daar naar toe kunnen gaan voor hulp dan lijkt het of ze het in Keulen horen donderen. Nee, dat kan niet. Ze kunnen dan hooguit geld lenen tegen een woekerrente van twintig procent!

De hele wereld verandert en dat is dus ook hier op de Filipijnen zo. Bij het helpen van anderen komt heel vaak een eigenbelang om de hoek kijken. Als je dan leest hoe de kerk erover schrijft, dan kan ik af en toe mijn ogen niet geloven. Elke dag vijf minuten bidden en dan verdwijnen alle problemen. Als ik de mensen hier hoor praten dan zijn er veel die elke dag wel uren bidden maar nog steeds in bittere armoede leven.
Het geloof is hier een vorm van leven. Het geeft structuur en ritme en op de een of andere manier een houvast voor mensen. Veel mensen moeten hard werken op het land om maar voorzien te zijn van eten. Aan de andere kant zie je hier mensen de hele dag hangen. Als ze dan zeggen dat ze het moeilijk hebben maar dat ze bidden - "we pray to the Lord" - dan kan ik het echt niet laten om te zeggen dat ze beter een baantje kunnen zoeken.

Beetje buitenstaander

Christmas-foodNu, na een jaar wonen op Siquijor, kunnen we zeggen dat we een klein beetje beginnen te wennen. We leren de mensen kennen en de mensen leren ons kennen. Hoewel ik me toch afvraag of je als buitenlander Filipino's ooit echt leert kennen. Ze zijn namelijk heel erg gesloten. Je moet echt naar dingen vragen en dan is het nog maar afwachten of je een eerlijk antwoord krijgt. Ze zijn bijna altijd aardig en als je iets vraagt dan kan het bijna altijd. Wat ze werkelijk van je vinden en hoe ze over je denken, kom je waarschijnlijk niet te weten. Ik heb toch altijd het gevoel dat ze opkijken naar blanken, er straalt heel vaak een onderdanigheid van ze af.

Het project voor gehandicapte kinderen staat even op een heel laag pitje. Er is geen medewerking van de locale autoriteiten, zelfs geen interesse. Omdat we afhankelijk zijn van de maatschappelijk werkers die in dienst zijn van de locale overheid gebeurt er gewoon niets! De NGO "Options" kijkt nu of er iemand aangenomen kan worden die hier de contacten kan leggen met gezinnen met gehandicapte kinderen en de follow-up kan doen. Tot die tijd is het voor ons bijna niet mogelijk om iets te doen. We hebben tenslotte geen organisatie met gelden voor operaties en medische zorg achter ons staan.

Alternatieve medische zorg

Ik vertoef erg veel in het ziekenhuis waar mensen niet of nauwelijks geholpen kunnen worden. Enerzijds door het gebrek aan geld bij de mensen zelf, anderzijds door het enorm lage niveau van hulpverlening. Er is één specialist - een gepensioneerde arts - op het eiland die röntgenfoto's kan interpreteren. Als hij echter een weekje op het eiland Negros verblijft dan moeten patiënten een week wachten op de uitslag. Daarnaast worden mensen volgestopt met medicatie zonder bloed- of urineonderzoek, zonder dat men weet wat er aan de hand is. Je ziet tachtig procent van de patiënten aan het infuus liggen en standaard krijgt iedereen, mits ze geld hebben, een antibioticakuur. Na een aantal dagen gaan mensen weer ziek naar huis omdat het geld op is. In het begin viel het me op dat de betrokkenheid van de verpleegkundigen bij hun patiënten bijna geheel ontbrak. Nu kan ik me dat ook voorstellen want als je maar een beetje betrokkenheid voelt dan ga je met het zinkende schip ten onder. De hoeveelheid zieke mensen is gewoon veel te groot en de kansen op genezing veel te klein.

Een poosje geleden ben ik begonnen om op alternatief gebied medische hulp te verlenen aan arme mensen. Gebaseerd op voeding en kruiden lukt het om veel van hen op een zeer effectieve manier van klachten af te helpen. Mensen zijn er enorm blij mee als ze op deze goedkope manier geholpen kunnen worden. Het levert ons als blijk van dank veel bananen en papaya's op. Zelfs als dat het weinige is dat ze hebben, moeten we het wel aannemen om hen niet voor het hoofd te stoten.
Het blijft geweldig om dit te mogen doen en op een basale manier deel uit te mogen maken van de samenleving hier.

De kerstversiering is overal te zien, kinderen komen met hun kersliedjes aan de deur, families zijn tijdens de weken voor Kerstmis zoveel mogelijk compleet en wij hopen met ze dat het "nieuwe jaar" voor iedereen hier in ieder geval positief mag uitpakken.

Bea Jacobs

Ga voor meer informatie over het persoonlijke wel en wee van Bea en Jerry op Siquijor naar hun weblog:
http://jerryenbeagophilippines.blogspot.com.

fireworks

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.