Follow Me on Twitter
Sunday, 01 February 2009 22:30

Citroengras, het verborgen mysterie

1 Lemongrass cutting Op het eerste gezicht is citroengras niet veel bijzonders. Maar schijn bedriegt. Tanglad, zoals het gewas in de Filippijnen wordt genoemd, is een heel bijzondere plant. Voor de arme boeren in het heuvelland van Negros is het gras een bron van gezondheid en inkomsten. Helaas ontbreekt het hen aan de middelen om het gras optimaal te kunnen exploiteren.

Tekst en foto's: Marian Baas

Meer dan alleen maar gras

Zoals de naam al doet vermoeden, valt citroengras vooral op door zijn sterke citroengeur. Deze aromatische tropische grassoort kan bijna twee meter hoog worden. De plant groeide aanvankelijk alleen in India. Van daaruit verspreidde het gras zich naar de rest van Azië en vervolgens naar andere tropische en subtropische continenten. Er zijn meerdere soorten citroengras, waarvan het West-Indische type Cymbopogon citratus en het Oost-Indische type Cymbopogon flexuosis de bekendste zijn. In citroengras schuilen heel wat meer eigenschappen dan velen zullen vermoeden. Behalve om het aroma staat het gras bekend om zijn vele heilzame toepassingen. Sinds mijn uitzending via CMC-Mensen met een Missie naar de Filipijnen, hebben het gewas en de boeren die het verbouwen een bijzondere betekenis voor mij gekregen. In de Filipijnen heeft men de meerwaarde van citroengras al lang ontdekt. Het gewas is daar dan ook erg populair. Het is niet weg te denken uit de Filipijnse kruidentuin en in de keuken is het een veel gebruikte smaakmaker. Bovendien is het gemakkelijk te verbouwen.

Ver van de bewoonde wereld

Op het platteland, in afgelegen berggebieden in heel de Filipijnen, maken arme boeren er dankbaar gebruik van.2. Lemongrass prep 4 transport Twee boerencoöperaties uit de dorpen van de zuidelijke en noordelijke berggebieden van Negros kunnen hierover meepraten. Zij willen graag hun percelen met citroengras laten zien. Zij leven kilometers verwijderd van de bewoonde wereld in huizen die eigenlijk slechts hutjes van bamboe zijn. Sommige boerenfamilies leven zelfs zonder stromend water en zonder elektriciteit. Hoog in de moeilijk bereikbare heuvels, met een prachtig uitzicht over het land en de stranden beneden aan de kust, speelt het zich allemaal af. Wegen zijn er niet. Alleen smalle, steile paden met veel stenen. Alles gaat er te voet want voor voertuigen zijn de paden te stijl en te ruig. In deze onherbergzame heuvels hebben de boeren hun percelen met citroengras. Vaak zijn ze niet veel groter dan een halve hectare. Het gras ziet er niet erg indrukwekkend uit. Op het eerste gezicht is het moeilijk te onderscheiden van onkruid. Maar de boeren van de Mambugsay Essential Oil Producers Association (MEOPA) en de Napungalan Agrarian Reform Beneficiaries Multi-Purpose Cooperative (NARBMULCO) weten wel beter.

Verborgen mysteries

Het hoofdbestanddeel van citroengras, het zogenaamde citral, geeft aan de plant niet alleen het kenmerkende citroenaroma, maar ook heel bijzondere chemische eigenschappen. Het valt op dat er weinig onkruid tussen het citroengras staat. Dit komt, vertellen de boeren, doordat het gras bepaalde stoffen bevat waardoor onkruid op natuurlijke wijze wordt bestreden. Ook andere plagen, zoals insecten en schimmels, worden door het gewas zelf op afstand gehouden. Maar daar houdt de bijzondere werking van tanglad nog niet op volgens de boeren. Ze vertellen dat het gras in de keuken gebruikt wordt als smaakstof. Daarnaast heeft de plant ook medicinale toepassingen.

De boeren laten een wat vettige vloeistof zien die ze maken van geconcentreerde citroengrasolie vermengd met kokosnootolie. Deze olie smeren ze op de huid omdat hij een sterke en langdurige muggenwerende werking heeft. Dat komt erg goed van pas in een land als de Filipijnen, waar muggen vele ziektes over kunnen brengen. Behalve de muggenwerende werking is de olie ook nog eens goed voor de huid. Hij stimuleert de bloedsomloop en werkt ontspannend en pijnverzachtend. De heilzame werking van het gras is terug te zien in de mensen. Ondanks het miserabele bestaan van de boeren zien ze er over het algemeen sterk en gezond uit. Zelf zeggen ze dat dat mede komt doordat ze regelmatig citroengrasthee drinken. De thee smaakt uiteraard lekker fris naar citroen, maar het belangrijkste is dat de drank een zuiverende werking heeft op het menselijk lichaam. En niet alleen dat. Een onderzoek uit Israël heeft uitgewezen dat citroengras kankercellen bestrijdt. Volgens het onderzoek is er maar weinig citral nodig om kankercellen te doden, terwijl gezonde menselijke cellen intact blijven.

Fabriekjes

3 lemongrass-filing distillerIn de velden zijn de boeren ijverig bezig met de verzorging van hun gewas. Bijna alles doen ze met de hand en voor het omploegen van de percelen gebruiken ze waterbuffels. Op een achttal locaties zijn waterreservoirs gebouwd en via een systeem met mobiele waterpompen kunnen de percelen in de droge periode geïrrigeerd worden. Het gras staat er dan ook netjes bij. Samen oogsten de boeren van de coöperaties honderden kilo's gras van hun kleine perceeltjes die in totaal zo'n 15 hectare beslaan. Eén van de vrouwen van de coöperaties is het gras aan het snijden. Daarna wordt het op karren geladen die door waterbuffels de heuvels afgetrokken worden. Na een lange wandeltocht in de hitte kunnen de boeren hun oogst lossen bij één van de fabriekjes waar de etherische olie uit het gras gedistilleerd wordt. In de fabriekjes wordt het gras fijn gehakt voordat het in de distilleermachine gaat. Het fijngehakte gras, dat eerst even gedroogd wordt, wordt in een ruimte bovenin de distilleermachine geplaatst. Schoon, natuurlijk bronwater wordt met behulp van waterpompen automatisch naar de distilleermachine gebracht. Vanwege de technische constructie gebeurt dit zonder dat er elektriciteit of brandstof aan te pas komt.

Andere leden van de coöperatie zijn brandhout aan het verzamelen om het water in de distilleermachine aan de kook te brengen. Zodoende wordt er stoom opgewekt die langs het gras geleid wordt. Daardoor knappen de cellen in het gras waardoor de etherische olie die er in zit vrij komt. Het gecondenseerde water en de citroengrasolie worden in een verdeler opgevangen. Omdat de olie op het gecondenseerde water blijft drijven, kan hij gemakkelijk gewonnen worden.

Alternatieve inkomstenbron

Bijna vierhonderd kilo luchtgedroogd gras levert vaak niet meer dan drie tot vier liter olie op. Als de oogst van goede kwaliteit is, ligt de verhouding soms iets beter. Dat hangt samen met gunstige weers- en bodemomstandigheden. Al met al moeten de boeren het met weinig middelen zien te redden. Gelukkig beschikken de coöperaties wel over deze duurzame, aan het gebied aangepaste technieken, waardoor dit allemaal mogelijk is. De boeren van MEOPA en NARBMULCO zijn trots op hun werk en de fabrieken. Het lukt hen om citroengrasolie van een hoogwaardige kwaliteit te produceren. Ze zijn enorm gedreven omdat dit voor het broodnodige extra inkomen zorgt. Ook zijn ze niet meer afhankelijk van het slecht betaalde seizoenswerk op de suikerrietplantages elders op Negros.
Het citroengrasolieproject creëert nieuwe banen in het gebied. Mensen hoeven niet meer weg te trekken naar verre steden om daar geld te verdienen, maar kunnen bij hun familie blijven.

Creëren van een afzetmarkt

Alternative Indigenous Development Foundation, Inc. (AIDFI), helpt de beide citroengrascoöperaties. Zij heeft de fabriekjes gebouwd en helpt de boeren met de verkoop van de olie. Het vermarkten van de olie blijkt echter geen eenvoudige klus. Dat beseffen de boeren en AIDFI maar al te goed. Voorlopig zijn ze nog afhankelijk van financiële steun van buitenaf. Die financiële middelen zijn nodig om toegang te krijgen tot de markt. Om potentiële afnemers te kunnen ontmoeten en om hen te kunnen interesseren met mooi promotiemateriaal is beursdeelname noodzakelijk. Dit alles kost echter erg veel geld. En dat geld is helaas niet altijd direct voorhanden. Tegelijkertijd zijn er ook concurrenten die citroengrasolie aanbieden. Ondanks dit alles blijven de boeren gemotiveerd. Ze weten dat, als ze de problemen kunnen overwinnen, de opbrengst uiteindelijk alleen maar kan groeien. Ze hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat ze met hun project uiteindelijk geheel zelfvoorzienend zullen worden. En daar gaan ze voor.

4 lemongrass growing

1 comment

  • Comment Link M Hermsen Wednesday, 16 October 2013 22:44 posted by M Hermsen

    Citroengras oftewel tanglad i in de provincie Bohol, Filipijnen bekend als wondermidel tegen hoge bloeddruk. De bladeren worden gekookt en de sap van de gekookte bladeren wordt gedronken, helpt de hoge bloeddruk te verlagen, vooral de sap van de gekookte wortels van deze plant blijkt zeer effectief te zijn.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.