Follow Me on Twitter

Saturday, 09 April 2011 08:28

Het geloof en leven van inheemse volken

1. Jonge inheemse vrouwVerspreid over het hele land, van het uiterste noorden tot diep in het zuiden, wonen in de Filipijnen ruim 60 verschillende inheemse volken. Alhoewel er veel onderlinge verschillen zijn tussen deze volken, komen hun scheppingsverhaal, hun spiritualiteit en hun verbondenheid met de aarde en de natuur in grote lijnen overeen. Wat ze ook gemeen hebben is dat hun bestaan bedreigd wordt door grootschalige ontbossing en mijnbouw, waardoor het behoud van hun voorouderlijke gronden onder druk staat.

Door: Evert de Boer

Saturday, 09 April 2011 08:13

Oude schrijftaal met uitsterven bedreigd

1. Syllabisch schrift op bamboeDe Mangyans uit Mindoro zijn samen met enkele volken uit Palawan de enige bevolkingsgroepen in de Filipijnen, die ook tegenwoordig nog gebruik maken van hele bijzondere en oude syllabische schrijftalen. Deze manier van schrijven wijkt nogal af van het ons bekende Latijnse alfabet. De karakters die een hele lettergreep representeren, worden vaak op natuurlijk materiaal, zoals bamboe, gekerfd. Een van de toepassingsvormen waarvoor de oude talen bij de Mangyans vaak gebruikt werden is de ambahan, een hele specifieke Mangyan dichtvorm.

Door: Jeroen Dunnewold

Saturday, 09 April 2011 08:03

Het verhaal over de ‘Witte’ Mangyans

1. Mangyan vrouwenEnige tijd geleden deden geruchten de ronde over het bestaan van een bijzondere bergstam in westelijk Mindoro (Mindoro Occidental). Het bestaan van een bergstam in Mindoro, een eiland ten zuidwesten van Luzon, was op zichzelf niks bijzonders. Immers, Mindoro is het thuisland van de Mangyans, een algemene naam voor de acht inheemse volken die op het eiland wonen. Wat het publiek het meest intrigeerde en ten slotte zelfs een team onderzoekers aanspoorde om op zoek te gaan naar dit volk, was het feit dat er gezegd werd dat de leden van de stam een witte huidskleur hadden.

1. OntworteldShane Pulmano keerde met haar familie na een verblijf van 20 jaar in het buitenland, waarvan 12 jaar in Nederland, terug naar de Filipijnen. Kort na aankomst krijgt ze te maken met wat zij zelf de ergste fase van de cultuurschok noemt. Ook haar familieleden krijgen in verschillende mate met dit verschijnsel te maken. Shane kon niet tegen de enorme drukte, de hitte en het overal aanwezige lawaai. Hieronder beschrijft ze haar ervaringen en plaatst die in een theoretisch kader.

Door Shane Pulmano*

1. Moslim meisje  in trouwkledingHuwelijken op jonge leeftijd, gearrangeerd door de ouders, komen binnen de traditionele moslim cultuur in de Filipijnen veelvuldig voor. Jongens en meisjes trouwen vanaf hun vijftiende jaar en in sommige gevallen zijn de meisjes zelfs tussen de 12 en 15 jaar oud. Dat is niet alleen het gevolg van culturele gebruiken, de Moslim‑code uit 1976 staat dit ook toe. Het krijgen van kinderen op jonge leeftijd levert echter ernstige gezondheidrisico's op voor pubermeisjes.