Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Tuesday, 29 December 2009 22:17

Batanes: tyfoon-hoofdstad van de Filipijnen

1. Ivatan vrouw met traditionel hoofdtooi van grasZodra het tyfoonseizoen aanbreekt komen de Batanes eilanden regelmatig voor in de weerberichten. Een groot deel van de stormen trekt over deze eilandengroep ten noorden van Luzon. Opvallend genoeg zijn ze vrijwel nooit in het nieuws vanwege overstromingen of andere natuurrampen. Dit artikel gaat in op de manieren waarop de bewoners van deze geïsoleerde eilanden hun leven hebben aangepast aan de harde werkelijkheid van het dagelijks leven.

Door Meyke van den Bos

De allernoordelijkste provincie van de Filipijnen spreekt tot de verbeelding. Dit geldt zowel voor Filipino's die in de rest van het land wonen, als voor toeristen die het land komen bezoeken.

Beeld van idylle en angst

Koeien in het ruige landschap van BatanesDe belangstelling voor de eilanden van Batanes heeft uiteenlopende achtergronden. De eilanden zijn relatief gezien erg geïsoleerd van de rest van het land. Hierdoor zijn veel mensen geïntrigeerd door zowel de bewoners van de eilanden als door de geografische omgeving. Met name de natuurlijke omgeving van de eilanden roept bij menigeen idyllische beelden op. De schoonheid van de eilanden wordt bijvoorbeeld vaak vergeleken met die van de Schotse hooglanden. Dit staat echter in schril contrast tot de harde werkelijkheid van het klimaat waarmee de Ivatan, de bewoners van de provincie, meerdere malen per jaar geconfronteerd worden. De tyfoons die over de eilanden razen zetten de provincie op de nationale en soms ook de internationale kaart. Hierdoor roept de provincie ook angstgevoelens op bij mensen. Volgens de gouverneur van de provincie, Telesforo Casillejos, is deze angst ongegrond: "Wij willen bewijzen dat de angst die mensen hebben met betrekking tot Batanes niet terecht is".

Ondanks het feit dat de Batanes eilanden vaak getroffen worden door tyfoons wil de bevolking het overheersende beeld van een zogenaamd 'rampgebied' veranderen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld vaak verwezen naar het feit dat er zelden tot nooit iemand omkomt als gevolg van de weersomstandigheden op de eilanden. Daarnaast wijzen de inwoners er keer op keer dat ze een stuk beter zijn voorbereid op stormen en tyfoons dan de rest van het land. Een van de aanwijzingen hiervoor vormen de typische stenen huizen die de Ivatan bewonen en die je nergens anders in het land kan vinden.

Vahay: samen sterk

Vahay - traditinele huizen op BatanesDe vahay, de stenen huizen, vormen een van de voorbeelden van jarenlang ervaring met het klimaat van de provincie. De gouverneur maakt momenteel plannen om een gecentraliseerd systeem in te stellen waarbij de oudere inwoners van de provincie hun kennis over het omgaan met het klimaat en de weersomstandigheden delen met de jongere generaties. De generaties-oude kennis van de bewoners maakt deel uit van de overlevingsstrategie van de Ivatan. De meeste wetenschappers schrijven de overleving van de Ivatan, in de soms barre omstandigheden, toe aan de normen die binnen de gemeenschap heersen en aan de kracht van de bewoners om met de natuur samen te leven in plaats van deze te bestrijden. De natuur heeft de Ivatan niet gebroken, maar gemaakt tot wat ze zijn, is een veel gebruikt gezegde op de eilanden.

De Ivatan laten zich niet gek maken door weerberichten en tyfoonwaarschuwingen. "Wij kijken naar het gedrag van de koeien. Ook andere natuurlijke verschijnselen kunnen duiden op een aankomende tyfoon. Maar de koeien zijn het meest betrouwbaar." aldus Telesforo Casillejos. De koeien die normaliter op de hoger gelegen velden van de Batanes eilanden staan, komen instinctief naar beneden om beschutting te zoeken als er een storm op komst is. Ook andere tekenen zoals het gedrag van vogels en de kleur van de lucht kunnen voor de bevolking een waarschuwing vormen voor een oprukkende tyfoon. Tegen de tijd dat de tyfoon de eilanden bereikt gaan de bewoners hun vahays binnen. "Pas als de storm voorbij is komen we weer naar buiten. Wij kunnen aan het geluid van de wind horen of het veilig is om naar buiten te komen." vertelt een 82-jarige Ivatan vrouw.

Vahay - traditioneel Batanes huis gebouwd van keien.De vahay vormen het 'boegbeeld' van de overlevingskunst van de bewoners op Batanes. Volgens Telesforo Casillejos is dit niet enkel omdat de huizen bescherming bieden tegen het weer, maar vormen ze tevens een afspiegeling van de normen waarmee de Ivatan de eilanden bewonen. "Om een vahay te bouwen heb je 50 ton kalksteen nodig. Deze kalksteen wordt verzameld langs de kustlijn van de eilanden. Om een vahay te bouwen wordt een zogenaamde coöperatie opgezet die bestaat uit mensen uit de gehele gemeenschap." aldus de gouverneur. Samenleven en samenwerken zijn op Batanes één en hetzelfde. Een enkele familie zou het klimaat nooit het hoofd kunnen bieden.

Vertrouwen en eerlijkheid

Honesty CoffeeshopEen ander voorbeeld van de normen in de samenleving op de Batanes eilanden is de zogenaamde honesty coffee shop. Deze vormt voor zowel Filipino's als toeristen een voorbeeld van de hechte gemeenschapszin op de Batanes eilanden. Het café is zo bekend omdat het geen bediening kent. Het concept is gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid. Als je er binnenkomt kan je pakken wat je wilt. Er staan koffie, thee, frisdranken, etenswaren, maar bijvoorbeeld ook t-shirts en andere goederen. Het idee is dat je in een logboek opschrijft wat je gekocht hebt en het geld deponeert in een bus. Men gaat er vanuit dat iedereen eerlijk is.Honesty - bijdrage gevraagd
Een ander voorbeeld van de eerlijkheid op de eilanden is het radiostation waar gevonden voorwerpen worden gerapporteerd. Van de meest goedkope tot dure eigendommen die verloren zijn kunnen via deze weg teruggevonden worden. Zelfs koeien die de weg kwijt zijn geraakt worden op deze manier teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar.

Roeien met de riemen die je hebt

De tien Batanes eilanden liggen 280 kilometer van Appari, de meest noordelijke stad op Luzon. Het meest noordelijke eiland van de groep, Mavudis, ligt zo'n 190 kilometer ten zuiden van Taiwan. Met 230 vierkante kilometer en ruim 15.000 inwoners is Batanes de kleinste provincie van de Filipijnen. De meeste mensen wonen op de drie grootste eilanden Batan (met de hoofdstad Basco), Sabtang en Itbayat. Op Itbayat wordt naast het Ivatan ook Ihbatayan gesproken.
kaart van Batanes eilandenVanwege de grote afstand naar het vasteland van Luzon en de vaak slechte weersomstandigheden zijn de bewoners op zichzelf en op elkaar aangewezen. Het vervoeren van goederen van en naar Luzon is vaak niet mogelijk. Door de weersomstandigheden kunnen de Ivatan niet genoeg rijst produceren voor eigen consumptie. Groenten vormen de belangrijkste landbouwgewassen op de eilanden. Maar, door de onvoorspelbare weersomstandigheden, hebben de bewoners niet altijd de kans hun gewassen te vervoeren naar Luzon om ze daar te verkopen. "Veel groente worden hierdoor aan het vee gevoerd als het niet verkocht kan worden" vertelt Telesforo Casillejos.

De voedingsrijke bodem van de Batanes eilanden is ook zeer geschikt om 'knolgewassen' zoals knoflook en uien te verbouwen. Het grote voordeel van deze gewassen is dat ze langer goed blijven en daardoor minder gevoelig zijn voor vertraging bij het vervoer naar Luzon. Knoflook vormt hierdoor het belangrijkste gewas voor de handel. Omdat deze handel niet altijd mogelijk is richt een deel van Batanes' productie zich op andere groenten. Telesforo Casillejos: "Wij worden gedwongen zelfvoorzienend te zijn door het klimaat. Zelfs ambtenaren zoals ik zijn betrokken bij de landbouw." Worden er geen groenten verbouwd, dan lopen de bewoners de kans geen eten te hebben tijdens periodes waarin het onmogelijk is de zee op te gaan.

Oude Ivatan vrouwOndanks het onbetrouwbare klimaat van de Batanes eilanden hebben de Ivatan bewezen, door de jaren heen, dat overleven op deze eilanden mogelijk is. Een tyfoon hoeft geen rampspoed te betekenen. Volgens de overheidsstatistieken kent Batanes geen honger en behoort het tot de toptien van provincies met de minste armoede.
Door de onmiskenbare kennis en culturele eigenschappen van de Ivatan zijn de Batanes eilanden niet alleen in staat gebleken te kunnen overleven, maar vormen ze als gemeenschap een voorbeeld voor andere gemeenschappen en samenlevingen elders. Batanes vormt hierdoor zowel geografisch als cultureel gezien een erg bijzondere provincie.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.