Follow Me on Twitter
Sunday, 23 March 2014 19:26

Stormsurge 8 november 2013, twee maanden later …

1. Het opruimen van het puinTwee maanden nadat tyfoon Haiyan grote schade aanrichtte op de eilanden in het centrale deel van de Filipijnen, bezocht fotografe Yvette Wolterinck begin januari 2014 het eiland Leyte. Hoewel fotograferen haar beroep is beschrijft ze hieronder voor Tambuli wat ze tijdens haar reis tegenkwam en hoe dat haar raakte.

Tekst en foto's: Yvette Wolterinck

De reis naar Leyte begint vandaag, 8 januari 2014. Wat staat me te wachten? In een gebied waar de grootste tyfoon ooit overheen is getrokken. Wat neem ik mee? Is er iets te eten? Is er water? Ik ben op het ergste voorbereid en heb voor alle zekerheid veel water, koekjes en extra accu's voor mijn camera meegenomen, want elektriciteit is er niet. Samen met Helen, die voor een NGO in Manilla werkt, zijn we voor Wereldkinderen op pad gegaan en hebben een aantal dagen op Leyte rondgereden.
De voorbereidingen die ik getroffen had waren puur praktisch. Psychisch was ik niet voorbereid op wat ik zou zien. Ik kon geen zinnen op papier krijgen. Ik zag de restanten van een oorlog, verwoesting, puin, verdriet, lachende gezichten, angst, zeildoeken, tenten, armoede, rook, zooi, machteloosheid en afgebroken bomen, wat eens prachtige weelderige palmbomen moeten zijn geweest.
Er lijkt in de twee maanden na Yolanda (lokale naam voor Haiyan) niets gebeurd te zijn. De elektriciteitsdraden hangen nog steeds als spinnenwebben over de straten, puin ligt op plekken waar ooit huisjes stonden. Een enorm schip is op de kade gesmeten, waarop mensen nu hun huis hebben gemaakt.

Hartverscheurende verhalen

2. Ik zag restanten van een oorlogBij het weeshuis van Wereldkinderen in Tacloban aangekomen, zie ik dat ook dit huis niet gespaard is gebleven. Het dak ligt helemaal vol met blauwe tentdoeken en het speelpaleis voor de allerkleinsten is totaal verwoest. Het water is overal naar binnen gelopen en je ziet de sporen ervan op het meubilair. De spaanplaat laat hier en daar los. De computers zijn gecrasht en de voorraad rijst is onbruikbaar geworden.
De kinderen zelf zijn gered door de bewaker van het huis.
Ik hoor het verhaal van een jongetje dat zich aan een boom kon vasthouden. De boom zat vol met mensen die er in geklommen waren. Hij heeft zijn ouders voorbij zien drijven. Hij huilt iedere dag. Een baby van drie maanden is zijn ouders verloren en is nu alleen met andere weeskinderen in het weeshuis. Het werk van Wereldkinderen is bijzonder te waarderen; zij vangen de nieuwe weeskinderen met veel liefde op.

De verhalen van de mensen die ik op straat sprak, zijn hartverscheurend. Iedereen heeft wel iemand binnen de familie verloren.
Ze waren gewaarschuwd voor een 'stormsurge', maar niemand wist wat dat inhield.
Stormen kennen ze wel; vele ervan hebben ze overleefd. Dat er zes meter hoge golven zouden komen, daar waren ze niet op voorbereid. Het woord 'stormsurge' was niet goed uitgelegd.

Op straat zie ik hier een daar een winkel met 'Yolanda Store'. Omdat de hulpverlening niet altijd even goed gecoördineerd werd, zijn er de mensen die spullen dubbel hebben ontvangen van de noodhulpdiensten of ze hebben spullen gekregen die ze niet echt nodig hadden. Daarom worden uitgedeelde hulpgoederen nu soms in deze winkels verkocht.

Bedrijvigheid

3. Bedrijvigheid - Frame voor een nieuw huisOm me heen zie ik veel lachende gezichten. De mensen zien er verzorgd en opgewekt uit. De enorme positiviteit die de mensen uitstralen valt erg op. Het blijkt dat zij veel steun halen uit de kerk. Hun geloof geeft hen hoop. Dat ze deze tyfoon hebben overleefd geeft hen kracht.
Op straat is veel bedrijvigheid; op de vuilnisbelt wordt gezocht naar bruikbare materialen voor een beschadigde of totaal verwoeste woning. Even verderop wordt gewerkt aan een huis, met houten palen voor een goed nieuw frame. Weer anderen leven hiervan. Ze verkopen hout dat ze van de gebroken palmbomen hebben kunnen afzagen. Palmhout is niet het allerbeste hout, maar de mensen hebben geen geld, dus ze hebben geen keuze.
Van de regering krijgen ze water en rijst. Verder is er nog weinig te zien. Ze hebben behoefte aan elektriciteit, een dak boven hun hoofd en basale dingen als zeep, tandpasta, kleding en handdoeken. Afgaande op hoe het enorme spinnenweb van elektriciteitsdraden eruit ziet, schat ik dat het minimaal een half jaar gaat duren voor dit hersteld is.
Dus geen licht, geen koeling, geen tv, geen radio, geen oplader voor de telefoon. De mensen zijn echter inventief: voor een paar centen kun je je telefoon via zonnepanelen opladen. Een enkeling heeft de luxe van een generator. Omdat het contact met de buitenwereld stroef verloopt, weten ze niet wat er verder speelt. Zo ging er op een gegeven moment een sms rond dat er een nieuwe tyfoon op komst was. Ze wisten niet wat ze moesten geloven. Opnieuw heerste er angst.

Zo groot als Nederland

's Avonds eten wij in één van de weinige restaurants die open zijn en door een eigen generator van stroom wordt voorzien. Een BBQ kip is nu wel iets duurder, namelijk €0,95 voor een groot bord.
's Ochtends ben ik vroeg wakker, beelden gaan door mijn hoofd en ik voel machteloosheid. Er zijn zoveel mensen getroffen. Hoe nu verder? Met groot verlies van kinderen en geliefden, zonder huis, vaak zonder werk, zonder kleding. Het gebied waar de tyfoon huishield is minimaal even groot als Nederland en 14 miljoen mensen zijn getroffen. Het is niet te bevatten. Het verbaast me dat de Filipijnen de schouders eronder zetten en doorgaan. Zo goed en zo kwaad als het gaat bouwen ze hun bestaan weer op, vanaf de basis. Later hoor ik dat er toch veel mensen zijn die het psychisch niet redden. Ze kunnen het grote verlies niet aan, of zijn van angst doorgedraaid.

Die ochtend eten we gekookte rijst met een ei.
We gaan weer op pad met het busje. Van familie tot familie. Van dorp tot dorp. Tacloban, Palo, Tanauan, Tolosa, Burauen, Dagami... of wat er nog van over is.
We zien palmbomen waarvan alleen de stompjes nog overeind staan, was die buiten hangt, scholieren die weer naar school gaan en in tenten zitten, een enkel 'supermarktje' langs de kant van de straat naast een puinhoop. We komen langs massagraven en hier en daar zijn mensen in de berm begraven. Allemaal met dezelfde sterfdatum: 8 november 2013. We rijden langs een grote puinhoop. Het zijn de resten van een ingestort flatgebouw. Een vreselijke kadaverlucht komt me tegemoet en ik besef dat het de geur van dode mensen is. Een van de plekken waar ze de lijken nog niet opgeruimd hebben. Hoe moet het hier vlak na de tyfoon geroken hebben? Ik wil het niet weten.

Schuldgevoel

Niet zover hiervandaan ligt de zee. Ondanks de tropische temperaturen zie ik niemand zwemmen. De mensen zijn bang. Bang voor de zee. Vissers hier hebben een haat-liefde verhouding met de zee. Toch zullen ze de zee weer op moeten. Voorlopig worden grote vissen niet gevangen, omdat ze misschien van de lijken gegeten hebben...

Die avond, in mijn luxe hotel, spoel ik het stof onder een hete douche van me af en voel me schuldig. In gedachten kijk ik naar deze mensen. Het is niet mijn verhaal, maar dat van hen. Ik kan straks terug naar huis. Vergeleken met dit gebied, waar de mensen hun best doen om te overleven, is dat een paradijs. Ik heb voldoende te eten, goede hygiëne, een warme douche, een handdoek om me mee af te drogen, een schone jurk en ik kan kiezen wat ik ga eten. En dan ga ik af en toe ook nog eens op vakantie!

Ormoc

5. Huis voor weeskinderen in OrmocDe reis wordt vervolgd met een bezoek aan de stad Ormoc, die bijna net zo zwaar getroffen is als de plaatsen aan de noord-oostkant van Leyte. Ook hier ontmoeten we families die, zo goed en zo kwaad als het gaat, in de puinhopen van hun huis leven. Het is ongelooflijk dat ze altijd maar blijven lachen, warm en vriendelijk zijn. We worden zelfs uitgenodigd om een hapje mee te eten.
Vervolgens bezoeken we het weeshuis in Ormoc. Het dak vertoont gaten en moet nodig gerepareerd worden om de kinderen een veilig onderkomen te bieden. Zij hebben de pech dat ze buiten alle bestaande regelingen van overheidshulp vallen. Daarom zijn ze volledig afhankelijk van de Katholieke kerk en particuliere giften.
Op dat moment besluit ik het weeshuis in Ormoc te helpen en vraag hen waar ze het meeste behoefte aan hebben.
De 'houseparents' (medewerkers die als ouder voor de kinderen zorgen) hebben het eveneens zwaar, ook hun gezin is getroffen en velen hebben geen huis meer. Ze moeten het zelf zien te rooien; sommigen zonder huis, anderen met een ingestort dak. Reparatie is voor hen in veel gevallen onbetaalbaar.

Nadat wij veilig in een ander gedeelte van de Filipijnen zaten, zagen wij op het nieuws dat het weer dramatisch is op Leyte. Het regent aan een stuk door en 30 procent van de tenten is weggedreven....

Facebook actie

Terug in Nederland begin ik een facebook actie. Het loopt storm. Binnen twee weken heb ik vijf grote dozen vol met kinderkleding, slippers, handdoeken, zeep en tandpasta. Hiermee kunnen veel kinderen geholpen worden. Met de donaties van mensen om me heen kon ik houseparent Genevieve helpen een huis te kopen! Inmiddels is er genoeg op de rekening om een andere familie aan een nieuw huis te helpen! Een nieuw huis kost rond de 600 euro, afhankelijk van de grootte van het huis. Als Nederlander die het goed heeft, vind ik dat ik wat terug moet doen voor de samenleving en dat voelt bijzonder goed! Ik ga ermee door en heb Eyescream for Help in het leven geroepen – 

http://www.eyescreamforhelp.com of http://www.facebook.com/eyescreamforhelp

4. Bedankjes voor iedereen die hielp - Homeless but not hopeless

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.