Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Thursday, 03 March 2011 19:50

Nog steeds geen gerechtigheid voor troostmeisjes

1. nog geen gerechtigheidNa 65 jaar wachten de vrouwen die in de tweede wereld oorlog door het Japanse leger werden misbruikt als seksslavinnen nog steeds op excuses en genoegdoening van de Japanse overheid. In de Filipijnen hebben deze vrouwen zich jaren geleden verenigd in de Malaya Lola's, de organisatie van vrouwelijke overlevenden van het militaire seksuele geweld tijdens de tweede wereldoorlog.

Door Evert de Boer

In 2004 dienden de Malaya Lola's een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof om de Filipijnse regering te dwingen om namens hen excuses en genoegdoening te eisen van de Japanse regering. Hun petitie werd zes jaar later door het hof afgewezen en in mei 2010 dienden ze een motie voor heroverweging in. In juli dienden ze een aanvullende motie in, nadat was gebleken dat delen van de geschreven beslissing waren gekopieerd uit artikelen van juridische experts uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, zonder ernaar te verwijzen. Dit wordt beschouwd als plagiaat en zou het besluit van het Hooggerechtshof ongeldig kunnen maken. De claim van plagiaat werd door het hof afgewezen. Volgens de rechters had hun collega die de beslissing had voorbereid en op papier had gezet niet opzettelijk de verwijzingen weggelaten.

Rel

Demonstratie TroostmeisjesEen groep hoogleraren juridisch recht van de Universiteit van de Filipijnen nam het voor de lola's op en eiste publiekelijk het aftreden van de betreffende rechter wegens het plegen van plagiaat. Waarop het Hooggerechtshof de 37 hoogleraren minachting voor de rechtbank ten laste wilde leggen, wat hen hun baan zou kunnen kosten. Het draaide eind 2010 uit op een rel waar steeds meer partijen zich mee bemoeiden. Totdat de lola's de rechtbank opriepen te stoppen met de escalatie van deze zaak en zich te richten op de motie die ze hadden ingediend om excuses en genoegdoening van de Japanse regering te krijgen.
Ze herinnerden de rechters en alle anderen eraan dat, in de zes jaar dat ze op een uitspraak wachtten, al 20 van de Malaya Lola's waren overleden en dat inmiddels nog minder dan 50 van hen in leven zijn. Nu, enkele maanden later, heeft het Hooggerechtshof zich nog steeds niet uitgesproken over het verzoek tot heroverweging.

Verzwegen leed

Malaya lola'sDe verhalen van de troostmeisjes kwamen pas begin jaren negentig voor het eerst naar buiten. In Cambodja hoorde een oude vrouw op de radio dat Japanse militairen naar haar land zouden komen, als onderdeel van een VN-vredesmissie. Ze dacht dat Japan weer een oorlog begon en belde daarop naar het radiostation. Het verhaal van deze vrouw leidde ertoe dat meer vrouwen hun ervaringen naar buiten durfden te brengen. Op de Filipijnen was de in 2002 overleden lola Rosa Henson de eerste die in september 1992 haar verhaal voor de radio deed. Er volgden meer getuigenissen. Enkele honderden vrouwen meldden zich in de jaren daarna met hun eigen verhaal.
"Ik kreeg een Japanse naam en ik werd gedwongen tot seks. Iedere dag, met tien, twintig Japanse soldaten. Ik werd zwanger en kreeg een kind." "Ik ben drie jaar lang dagelijks verkracht, talloze malen. Ik kreeg een abortus toen ik nog maar veertien jaar was." "Ik schoor mijn hoofd kaal, zodat ik er lelijk uitzag. Maar de soldaten verkrachtten mij iedere nacht." Dit zijn enkele citaten uit de vele verhalen van Filipijnse vrouwen die onder de Japanse bezetting werden gedwongen tot een verblijf in comfort stations, waar zij Japanse soldaten seksueel van dienst moesten zijn.
De herinnering aan die jaren heeft hen nooit losgelaten. De fysieke en mentale gevolgen zijn groot. Veel vrouwen hebben nooit iets durven vertellen, zelfs niet aan hun echtgenoot en kinderen. Schaamtegevoelens overheersten. Destijds waren zij nog bijna kinderen. Het waren meestal meisjes van het platteland uit eenvoudige boerengemeenschappen. Ze waren bang als prostituee beschouwd te worden.

Comfort stations

ProtestDe zogenaamde troostmeisjes zijn afkomstig uit negen landen in Zuidoost-Azië, waaronder de Filipijnen. Het was geen willekeurige verkrachting, maar een uitermate efficiënt georganiseerd netwerk van seksuele slavernij. De comfort stations maakten een wezenlijk onderdeel uit van de militaire operaties, waarbij er op iedere honderd soldaten minstens één troostmeisje moest zijn.
Eenmaal in een comfort station, werden de vrouwen behandeld als slaven. Te allen tijde stonden ze ter beschikking voor seksuele diensten, ze werden verkracht en gemarteld, en ook gedood. Ze waren ondervoed, kregen geen medische verzorging en moesten in veel gevallen een gedwongen sterilisatie of abortus ondergaan. De militairen hadden een voorkeur voor jonge meisjes, maagden, die nog geen last konden hebben van seksueel overdraagbare aandoeningen. Vaak moesten de meisjes meeverhuizen met de troepen, waardoor ze in andere landen terechtkwamen.
De comfort stations werden bewaakt door militairen en waren omgeven door stroomdraad, zodat ontsnapping uitgesloten was. Wie dat toch probeerde, moest dat met martelingen of zelfs de dood bekopen. Op de Filipijnen werden de comfort stations gerund door Japanse burgers, die hun orders kregen van de legerleiding. Tegen het einde van de oorlog zijn veel troostmeisjes gedood, anderen werden achtergelaten op de plek waar zij zich bevonden. Veel vrouwen die als troostmeisje werden geronseld, hebben het stelselmatige misbruik niet overleefd.

Erkenning

Troostmeisjes demonstratieOfficieel bestonden de comfort stations niet voor Japan. Nu nog beweert de Japanse overheid dat meisjes zich vrijwillig aanboden. Maar uit onderzoek blijkt dat het keizerlijke Japanse leger dit systeem van seksuele slavernij dertien jaar lang, van 1932 tot 1945, in stand heeft gehouden in de door haar bezette gebieden in Azië. In comfort stations zijn tussen de 200.000 en 500.000 vrouwen, met de eufemistische benaming troostmeisjes, stelselmatig seksueel misbruikt. Deze misdaden tegen de menselijkheid zijn in geen enkel oorlogstribunaal aan de orde geweest, laat staan veroordeeld. Pas met de uitspraak van het Tokio-tribunaal in december 2001 in Den Haag kregen de troostmeisjes iets wat op erkenning leek. Het was voor de slachtoffers de eerste keer dat ze werden gehoord in een internationaal erkend forum. De getuigen waren vrouwen op hoge leeftijd, grootmoeders of lola's zoals ze nu worden genoemd.
De erkenning kwam erg laat, pas na ruim 55 jaar. Ze hoopten dat de uitspraak van het Tribunaal zou leiden tot excuses, gerechtigheid en genoegdoening. Het gaat niet alleen om ons, maar om alle vrouwen, zodat zoiets nooit meer zal gebeuren, zo lieten de getuigen weten. Maar excuses kwamen er niet van de Japanse regering en al helemaal geen genoegdoening. Vandaar dat de Malaya Lola's hun verzoekschrift indienden bij het Hooggerechtshof. Door de hoge leeftijd neemt hun aantal echter snel af en het is zeer de vraag of de gerechtigheid waar ze naar op zoek zijn er ooit zal komen.

Bronnen: Philippne Daily Inquirer en
"Troostmeisjes klagen Japan aan" van Maja Haanskorf in Tambuli maart 2002.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.