Follow Me on Twitter
Saturday, 28 January 2012 19:09

Filipijnen nog steeds levensgevaarlijk voor journalisten

1. Stop killing journalistsJanuari was nog geen week oud toen de eerste journalist in dit jaar werd vermoord. De Filipijnen staan internationaal bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten, terwijl het niet een land in oorlog is. De meeste moorden zijn politiek gemotiveerd. Het afgelopen jaar werden tien journalisten vermoord en door de massamoord in Maguindanao waren het er in 2009 zelfs 39. Sinds het einde van de Marcos dictatuur in 1986 werden 150 journalisten vermoord. Er zijn maar weinig gevallen bekend waarin een dader werd veroordeeld.

Door: Evert de Boer

Journalist Christoper Guarin werd begin januari door twee gewapende mannen doodgeschoten in General Santos, Mindanao. Guarin had een eigen radioprogramma op Radio Mindanao Netwerk en was uitgever en hoofdredacteur van een dagelijks verschijnende lokale krant. Het slachtoffer werd beschoten terwijl hij na zijn radio-uitzending met de auto, met daarin ook zijn vrouw en 9-jarige dochter, op weg was naar huis.

Nadat hij door een kogel geraakt was vroeg hij zijn vrouw en kind om te duiken, sprong uit de auto en vluchtte, vermoedelijk om zijn gezin te sparen. De daders gingen hem op hun motorfiets achterna en met een spervuur aan schoten maakten ze een einde aan zijn leven. Zijn vrouw liep een schampschot op en zijn dochtertje bleef ongedeerd, maar beiden verkeerden in shock.

Bedreigd via sms-berichten

2. Stop the killings of journalistsHet motief voor de brute moord is vooralsnog onbekend, maar Guardin werd de afgelopen tijd vele malen met de dood bedreigd. De bronnen waren steeds anoniem, zo ook de bedreiging die hij een paar uur voor zijn laatste uitzending per sms kreeg toegestuurd. "Als je vanavond naar je radioprogramma komt, dan gaan we je vermoorden", zo luidde het bericht. Bij wijze van bescherming meldde hij in zijn programma de bedreigingen en ook deze keer las hij het bericht voor, om zijn luisteraars en de politie te informeren. Het mocht echter niet baten.

De manager van de krant zei te vermoeden dat de moord op zijn baas te maken heeft met de uitgave van het dagblad. De plaatselijke politiechef van General Santos liet een dag na de moord echter weten dat het niet om een werk gerelateerde moord ging. Volgens hem was het iets persoonlijks. Dat kwam hem op forse kritiek te staan van de Aziatische Mensenrechten Commissie (AHRC), die kantoor houdt in Hongkong. Volgens de AHRC verklaarde dezelfde politiechef dat het om "een gewone schietpartij" ging toen journalist Velarde twee maanden eerder in General Santos werd vermoord. AHRC zegt aanwijzingen te hebben dat de moorden verband met elkaar houden, maar dat de politie zich vooral bezig houdt met het publiek te vertellen dat de moorden niets met elkaar te maken hebben en ze niet moeten verwachten dat deze spoedig opgelost zullen worden. Volgens de mensenrechten organisatie is de onbekwaamheid en de onwelwillendheid van politie een uiting van een falend rechtssysteem.

Falend rechtssysteem

De oorzaak van de veelvuldige moorden op journalisten, maar ook op andere actieve burgers, ligt in een veelheid van factoren. Het is een bevestiging van de straffeloosheid die heerst in het land, maar is ook een uiting van een zwak juridisch systeem dat overladen is met een onmogelijke hoeveelheid rechtszaken en een rechtelijke macht die gevoelig is voor omkoping door machthebbers, vooral op lokaal niveau. Daarnaast getuigt het ook van een gebrek aan politieke wil, inefficiënte wetshandhaving, de primitieve staat van forensisch onderzoek en een zeer slecht functionerend beschermingsprogramma voor getuigen.

Een complicerende factor is dat lokaal werkende journalisten vaak betrokken zijn bij allerlei andere zaken. Veel van hen onderhouden banden met en zijn betrokken bij publiciteitscampagnes voor lokale politici of stellen lokale corruptiezaken aan de orde. Dat maakt hen kwetsbaar en verklaart dat bijna alle vermoorde mediamensen lokaal werkende journalisten zijn.

Verdachten bijna nooit gearresteerd

Een voorwaarde om iemand aan te klagen in de Filipijnen is dat een vermoedelijke dader gearresteerd moet zijn. Zolang iemand niet gevangen genomen is kan de persoon in kwestie niet worden aangeklaagd. Dat is een probleem want de politiemacht is zo inefficiënt dat daders nauwelijks worden gearresteerd, zelfs als bekend is wie de vermoedelijke daders zijn. Zoals in het geval van twee journalisten die in 2005 in General Santos vermoord werden. De namen van de vermoedelijke daders zijn bekend, ze hebben zelfs een advocaat in de arm genomen om de aanklacht tegen hen ongegrond verklaard te krijgen. Maar ze zijn nog altijd niet gearresteerd. Een van de verdachten in deze zaak is een neef van de huidige burgemeester en hij werkte er zelf lange tijd als politie-inspecteur. Dergelijke nauwe banden tussen politie, verdachten en lokale machthebbers komen veelvuldig voor en staan de rechtsgang in de weg.

Getuigenverklaringen

3. The perfect journalist for the corruptIn alle bekende moordzaken betreffende journalisten van de afgelopen 25 jaar zijn in zeven gevallen verdachten gearresteerd en is er slechts in één geval een dader veroordeeld. Daarbij ging het om de schutter, de lokale machthebber die als mastermind werd gezien is nooit aangeklaagd of gearresteerd. De vervolging in moordzaken hangt meestal af van getuigenverklaringen, omdat het forensisch onderzoek vaak een puinhoop is, als het al plaatsvindt. De forensische kennis is beperkt en praktisch iedereen loopt ongegeneerd rond op de plaats van het delict.

Getuigen in een moordzaak is riskant omdat er vaak lokale machthebbers bij betrokken zijn. Getuigen worden bedreigd en het komt regelmatig voor dat ze worden vermoord voordat de rechtszaak begonnen is. De overheid heeft een beschermingsprogramma voor getuigen, maar dat kampt met een gebrek aan financiële middelen en faciliteiten en werkt daardoor slecht.

In het geval van de moord op journalist Herson Hinolan, in 2008 in Aklan, trokken de twee getuigen die zich gemeld hadden hun verklaring in.

Rechtszaken kunnen jaren duren en leiden daardoor gemakkelijk tot ontwrichting van het leven van getuigen. Ook na een rechtszaak zijn ze hun leven niet zeker. Geen wonder dat getuigen zich maar zelden melden. Als het tot een getuigenis komt, kan het bovendien flink mis gaan, vooral als er maar één getuige is. In het geval van de moord op radioman Fernando Lintuan in december 2007 in Davao City werd de verklaring van de enige getuige door de rechter van tafel geveegd als belachelijk en ongeloofwaardig.

Kritiek op regering neemt toe

De moord op Guarin is de eerste moord op een journalist in de Filipijnen in 2012. In 2011 werden er tien journalisten vermoord en in het jaar daarvoor vier. In 2009 kwamen bij de massamoord in Maguindanao 30 journalisten om, waarmee het aantal slachtoffers dat jaar op 39 kwam. Sinds de massale volksopstand in 1986, waarbij dictator Marcos werd verdreven, zijn er in de Filipijnen in totaal 150 journalisten vermoord.

Sinds eind juni 2010, toen de ambtsperiode van president Aquino begon, zijn er tien journalisten vermoord. De kritiek op de president en zijn regering neemt dan ook toe.

Volgens de Nationale Journalistenvakbond in de Filipijnen (NUJP) doet de regering Aquino niet genoeg om de moorden te voorkomen en is ze niet in staat is om misdaden op te lossen. De NUJP verklaarde dat het daarom geen wonder is dat de Filipijnen internationaal een slechte reputatie hebben en gezien worden als een land dat levensgevaarlijk is voor journalisten.

4. Don't schoot the messenger

 

1 comment

  • Comment Link Roger daenekindt Wednesday, 01 February 2012 15:36 posted by Roger daenekindt

    Willem,

    bedankt voor het beangstigende artikel over de moorden op de journalisten. Het is al lang duidelijk dat vooral warlords (landlords) achter de moorden zitten en zelfs de politie en militairen in de payrol hebben.
    Misschien kan Ronald Llamas de politieke adviseur van Aquino, zelf een journalist een echte onderzoeks commissie opzetten.

    Roger

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.