Follow Me on Twitter
Saturday, 04 January 2014 22:32

De strijd voor de verloren zielen van de Filipijnen

1. Poster Jonas BurgosVoor personen die werken op het vlak van mensenrechten in de Filipijnen is hij een begrip geworden – Jonas Burgos. Het onderwerp 'onvrijwillige verdwijningen' wordt vaak in één adem genoemd met zijn naam. De boerenactivist Jonas is een icoon van het verlorene. Met zijn ontvoering werd hij hét symbool van burgeractivisme dat door de Filipijnse overheid monddood gemaakt werd.

Door Sanne van Grafhorst

'Mijn broer werd ontvoerd op klaarlichte dag, terwijl hij aan het lunchen was in een winkelcentrum in Manilla op 28 april 2007. Er waren tientallen mensen om hem heen. Dat is hoe straffeloosheid in z'n werk gaat. Midden op de dag, met getuigen in de buurt.' JL Burgos, de broer van de vermiste Jonas Burgos, heeft geen enkele moeite een reconstructie te maken van die beruchte dag, meer dan zes jaar geleden, toen zijn broer spoorloos verdween. Het staat in zijn geheugen gegrift alsof het gisteren gebeurd is.

Misdaad tegen de menselijkheid

2. Broer JL Burgos'Mijn vader was een journalist,' vertelt JL Burgos. 'Tijdens het dictatoriale regime van president Marcos is het hem gelukt om de enige bovengrondse krant op te zetten die niet door de Staat werd uitgegeven. Het International Press Institute beloonde hem met een award. Hij was een icoon op het gebied van persvrijheid in de Filipijnen. Hoe ironisch is het dat mijn vader altijd vocht voor vrijheid van pers en meningsuiting en dat juist zijn zoon ontvoerd werd voor het gebruiken van die vrijheid.'
Jonas Burgos was het slachtoffer van een onvrijwillige verdwijning, in het Engels enforced disappearances genoemd. Bij een onvrijwillige verdwijning verdwijnt een persoon uit het openbare leven. Vaak komt later aan het licht dat de overheid of het leger erachter zat en dat de persoon is vermoord of gevangen gezet. Er zijn ook veel gevallen van verdwijning bekend waarbij nooit een lijk is gevonden. Verdwijning komt met name voor bij activisten, journalisten, dissidenten of andere overheidskritische personen. In het internationale recht worden onvrijwillige verdwijningen geschaard onder de 'misdaden tegen de menselijkheid'. Families van slachtoffers krijgen vaak niet of nauwelijks informatie over hun geliefden. Meestal weten ze niet eens of ze nog leven.

Wet tegen onvrijwillige verdwijningen

Enforced disappearances waren in de vorige eeuw een groot probleem in de Filipijnen: tussen 1972-1986 (onder de Marcos dictatuur) verdwenen meer dan 1000 mensen. Ook na de dictatuur bleven dit soort ontvoeringen gebeuren, zij het in mindere mate. De huidige president Aquino beloofde bij zijn aantreden in juni 2010 dat buitengerechtelijke moorden en onvrijwillige verdwijningen niet meer getolereerd zouden worden. Het hervormen en versterken van het rechtsstelsel zou zijn topprioriteit zijn. Filipijnse mensenrechtenorganisaties rapporteren in de periode juli 2010 – december 2012 echter 14 verdwijningen. De meeste van deze zaken lijken na onderzoek in de richting van het leger te wijzen. Dat zou betekenen dat de invloed van de president op het militaire apparaat gering is. In december 2012 nam de president wel een progressieve anti-verdwijningenwet aan. De 'Anti-Enforced or Involuntary 3. Filipijnse legerDisappearance Act of 2012' stelt dat iemand die veroordeeld wordt voor het begaan van een kidnapping een maximale gevangenisstraf krijgt, zonder mogelijkheid tot vrijlating. Hetzelfde lot ondergaan de mensen die de orders gaven dit te doen. De wet kan niet herroepen worden, ook niet in oorlogstijd of tijdens noodgevallen.
Veel Filipino's menen dat verdwijningen met deze wet een zaak van het verleden zijn. 'Maar de overheid heeft nog niet getekend voor de ratificatie van het VN verdrag inzake de bescherming van alle mensen tegen onvrijwillige verdwijningen,' zegt Lorena Santos van de Filipijnse organisatie Desaparecidos. Wetgeving in de Filipijnen is een moeizaam proces. Een aangenomen wet wordt niet automatisch in werking gezet. Belanghebbende burgers en organisaties zijn nodig om de overheid erop aan te spreken de wet ook daadwerkelijk uit te voeren. Desaparecidos is zo'n organisatie. Ze brengt families van verdwenen personen met elkaar in contact, voert acties uit en organiseert activiteiten om het nationale bewustzijn over het onderwerp te vergroten. 'Sinds de nieuwe wet is er ook nog geen enkel persoon of instantie veroordeeld,' gaat Santos verder. Menen dat onvrijwillige verdwijningen gebeurtenissen van lang vervlogen tijden zijn, gaat volgens haar daarom niet op. Bovendien is voor de families van de verdwenenen elke dag een strijd. Elke onopgeloste zaak blijft een schending van het heden.

Getuigen

Ook de familie Burgos deed vrij snel na de ontvoering van Jonas een beroep op Desaparecidos. Samen met hun moederorganisatie Karapatan brachten Desaparecidos en de familie Burgos de zaak voor het gerecht. 'Tot op de dag van vandaag zijn wij in het nieuws,' vertelt JL Burgos. De Free Jonas Burgos Movement die zijn familieleden in 2007 opzetten, houdt nog steeds stand. De media berichten nog wekelijks over de 'Poster boy' en ook de juridische zaak is nog steeds open. Het internationale strafhof heeft namelijk bepaald dat een onvrijwillige verdwijningzaak niet kan verjaren zolang er geen duidelijkheid is over het lot van het slachtoffer. Processen kunnen daardoor eindeloos voortduren.
'Drie getuigen zijn voor de rechtbank verschenen, die allemaal een ooggetuigenverslag afgelegd hebben van de ontvoering,' zegt JL. 'De eerste was een serveerster van het restaurant waar mijn broer lunchte. Zij vertelde het hof dat ze zag dat een groep mensen Jonas omsingelden. Ze hadden geweren onder hun shirts. Toen ze mijn broer begonnen lastig te vallen, riep hij om hulp. De serveerster is naar de tafel toegelopen, maar de ontvoerders vertelden haar dat ze van de politie waren en Jonas arresteerden voor drugshandel.' De ontvoerders boeiden Jonas aan handen en voeten en dwongen hem in een bus te stappen.
De volgende twee getuigen die zich meldden, waren de afwasser van het restaurant en de beveiligingsman. De laatste noteerde het nummerbord: TAB 194. Door de verwoede pogingen van de familie en onderzoek van de Filipijnse nationale politie werd het nummerbord getraceerd naar een voertuig van het leger. Begin mei 2007 diende de familie Burgos een aanklacht in bij de Commissie voor Mensenrechten, waarin zij aanvoerde dat het leger betrokken is bij Jonas' ontvoering. Ook werd er een aanklacht ingediend bij de inlichtingendienst van de Filipijnse krijgsmacht. 'De pijlen wijzen bij elke zaak in de richting van het leger,' verklaart Lorena Santos. 'Voertuigen worden getraceerd naar militaire basissen. In meerdere gevallen kunnen getuigen de ontvoerders met naam en al identificeren. En toch ziet het leger iedere keer kans om de dans te ontspringen. Het is een grote cover-up.'

Habeas Corpus

4. Familie van verdwenen personen demonstrerenDe familie Burgos liet het niet bij de aanklachten zitten. Een 'Habeas Corpus' volgde – een rechtsprincipe dat waarborgt dat ieder die van zijn vrijheid is beroofd, het recht heeft om voor een rechter te verschijnen die over zijn invrijheidstelling kan beslissen. Vervolgens een dagvaardig van 'Amparo', waarin de staat verantwoordelijk zou zijn wanneer Jonas iets zou gebeuren. Onderzoek op onderzoek volgen elkaar op. Alles wees in de richting van de militaire inlichtingendienst, maar tot op de dag van vandaag is er nog niemand verantwoordelijk gesteld voor zijn verdwijning.
'Bij een onvrijwillige verdwijning wordt geprobeerd je het zwijgen op te leggen,' zegt JL Burgos. 'Niet alleen het slachtoffer, maar ook iedereen om hem heen. Als familie kun je niet heftig in opstand komen, omdat je bang bent dat ze je geliefde wat aan zullen doen. Maar niets doen is ook geen optie, want dan winnen ze sowieso.' Zelf leeft de familie al jaren in onzekerheid en onrust. Jonas' vrouw en kind hebben ten behoeve van hun veiligheid gekozen voor een anoniem leven. 'Sinds zijn verdwijning ben ik vaak depressief,' vertelt JL. 'Onze familie is erg hecht, we missen hem verschrikkelijk.'

Publiek symbool van straffeloosheid

5. Stop onvrijwillige verdwijningenOf zijn familie ooit zal winnen, weet hij niet. Wel is hij blij met wat ze tot nu toe tot stand hebben gebracht. Door hun aanhoudende campagne is de Jonas Burgos' zaak dé zaak die ervoor gezorgd heeft dat enforced disappearances landelijk in de spotlights zijn gekomen. Elke andere verdwijning is soortgelijk aan het verhaal van Jonas. Hij is het publieke symbool geworden van verdrukking en straffeloosheid. Ook als hij nooit levend wordt gevonden, is de gedachte dat onvrijwillige verdwijningen sinds zijn zaak minder gebeurd zijn voor zijn familie een mogelijkheid om het af te sluiten. 'We zullen degenen die voor zijn verdwijning verantwoordelijk zijn achter slot en grendel krijgen,' zegt JL. 'En ik geloof dat we hem ooit vinden. Hoe, dat weet ik niet. Of hij leeft, óf hij is dood. Maar ook als hij overleden is, zal ik er vrede mee hebben. Ik weet dan dat dat zijn dood een doel heeft gediend.'

 

Sanne van Grafhorst (23) is een kersvers afgestudeerde journalist met een passie voor schrijven, muziek, reizen en buitenlandjournalistiek. Binnen en buiten haar vakgebied gaat haar interesse uit naar ontwikkelingssamenwerking, talen, mensenrechten en religie. In juni reisde ze af naar de Filipijnen om daar reportages te maken voor de Masterclass Mensenrechten van Coolpolitics.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.