Follow Me on Twitter

Friday, 13 April 2012 17:07

'Brain gain' op lokaal niveau

04-braingainIn 2005 startten enkele Filipijnse migranten uit Nederland de Pasali Philippines Foundation, met het doel om kennis van migranten in te zetten voor de ontwikkeling van agrarische gemeenschappen in het zuiden van Mindanao. De stichting richt zich met name op het overbrengen van vaardigheden en technische kennis. Zo worden jongeren geschoold en worden migranten ingezet om iets terug te geven aan de gemeenschap. Het leidt er toe dat jongeren voor zichzelf een toekomst gaan zien op de Filipijnen.

Tekst en foto's: Shane Pulmano (behalve foto 2)

1. Migranten - de kurkDe Filipijnen is wereldwijd een van de grootste exporteurs van arbeidskrachten. Jaarlijks verlaten ruim één miljoen migranten het land om elders aan de slag te gaan. Het geld wat ze naar de familie thuis sturen bedraagt tien procent van het bruto nationaal product. Naast de positieve economische effecten kleven er veel nadelen aan migratie. Van slechte arbeidsomstandigheden tot mishandeling, seksuele intimidatie en verkrachting. En niet te vergeten de sociale problemen die het in de Filipijnen zelf veroorzaakt.
Door Evert de Boer

Saturday, 25 April 2009 09:29

Hulp voor migranten per SMS

1. CMA's Ellene SanaDe Filipijnen is een migratieland bij uitstek. Er werken miljoenen Filipijnse migranten in het buitenland, maar er schort veel aan hun rechten en de problemen waarin ze verzeild raken zijn legio. Het Center for Migrant Advocacy (CMA) is een van de organisaties die met lobbywerk en innovatieve activiteiten probeert migranten te helpen en hun bescherming te verbeteren. Een interview met CMA directrice Ellene Sana.
Door Evert de Boer

PGA-IbHet tweede Internationale Forum over Migratie en Ontwikkeling (GFMD) in Manilla was volgens de Verenigde Naties een succes, omdat veel van de 163 landen die er waren vertegenwoordigd, hun houding ten opzichte van migratie en migranten zouden hebben verbeterd.