Follow Me on Twitter
Tuesday, 12 November 2013 17:51

Fondswerving wederopbouw voor slachtoffers aardbeving Bohol

Nu de samenwerkende hulporganisaties het 555 nummer hebben geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van tyfoon Naiyan, heeft Filipijnengroep Nederland besloten om verder te gaan met haar fondswervingscampagne voor de slachtoffers van de aardbeving in Bohol in de Filipijnen. Tijdens de aardbeving van 15 oktober, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, verloren 200 mensen het leven, 600 raakten gewond en honderdduizenden raakten dakloos. Na de aardbeving werd ook Bohol op vrijdag 8 november getroffen door het natuurgeweld van tyfoon Haiyan. Het oog van de tyfoon passeerde op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Bohol en op het eiland werden windsnelheden gemeten van meer dan 200 km per uur.

U bijdrage voor de wederopbouw in Bohol is zeer welkom op bankrek. nr. 4075793 tnv Filippijnengroep Nederland met vermelding van Bohol.

Hulpverlening verschuift naar het nieuwe rampgebied
De tienduizenden evacués die in tentenkampen en andere tijdelijk onderkomens waren ondergebracht, moesten opnieuw worden geëvacueerd. Het elektriciteitsnetwerk wat deels was hersteld werd opnieuw platgelegd. Ook de drinkwatervoorziening, die maar moeizaam op gang kwam, omdat bronnen en watersystemen vernield waren, komt weer in gevaar. Voor zover bekend maakte de tyfoon geen nieuwe dodelijke slachtoffers, wel raakten tientallen mensen gewond door rondvliegend puin. Huizen die nog (deels overeind stonden) werden omver geblazen. Terwijl de inwoners die zijn getroffen door de aardbeving nog volledig zijn aangewezen op noodhulp, is die noodhulp nu ‘verschoven’ naar andere delen van de Visaya eilanden, waar de rampspoed onbeschrijfelijk groot is. Ook meer dan 90 procent van de hulpverleners is vertrokken naar het nieuwe rampgebied. Het gevaar is daarom levensgroot dat de slachtoffers in Bohol in de vergetelheid raken. Ondanks de tegenslagen zit de bevolking niet bij de pakken neer en steekt de handen uit de mouwen onder het motto: het leven gaat door, we moeten verder en kunnen niet blijven stilstaan bij het heden of het verleden.
Daarom gaat Filipijnengroep Nederland door met de fondswerving voor de wederopbouw in Bohol. De hulp richt zich in eerste instantie op de gemeente Maribojoc, een van de zwaarst getroffen plaatsen.

Hulp gericht op Maribojoc
Omdat de organisatie verwacht een beperkt bedrag op te halen (tussen de vijf en tienduizend euro) wordt de hulp gericht op de gemeente Maribojoc. In Maribojoc werkt Filipijnengroep Nederland samen met een lokale ngo, het gemeentelijk disaster management team en de burgemeester. Burgemeester Evasco werd zes jaar geleden gekozen als burgemeester en is bezig aan zijn laatste termijn van drie jaar. Zijn beleid is ‘people oriented’ en hij heeft de afgelopen jaren veel bereikt voor de veelal arme plattelandsbevolking.

De hulp zal worden gebruikt voor het bouwen van ‘long houses’ en toiletten in de verschillende dorpen voor tijdelijke huisvesting, herbouw en reparatie van scholen, gezondheidscentra, reparatie van drinkwatersystemen en herstel van andere gemeenschappelijke voorzieningen.

U bijdrage voor de wederopbouw in Bohol is zeer welkom op bankrek. nr. 4075793 tnv Filippijnengroep Nederland met vermelding van Bohol.

Meer informatie over de campagne van de samenwerkende hulporganisaties vindt u op: http://samenwerkendehulporganisaties.nl/

Door: Evert de Boer

 

 

 

2 comments

 • Comment Link Carel Slegt Monday, 06 January 2014 11:56 posted by Carel Slegt

  Geachte redactie ik ben Carel Slegt 75 jaar en ben actief voor de SHO en de
  Filipijnse vereniging in Nederland onder
  de web-site http://www.codeblauw.nl Ook wil ik
  mijn relaties benaderen voor een gezamelijke aanpak de wederopbouw van de
  Filipijnen te bevorderen.

 • Comment Link frenk smit Monday, 18 November 2013 16:25 posted by frenk smit

  Hoi ik ben frenk smit ik wil meewerken met het weder
  Opbouw van de filippijnen mijn beroep uitvoerder mee werkent timmerman als vrijwilger zo snel mogelijk aan de slag / ben 57 jaar veel ervaring in de bouw
  Mob 0623861631

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.