Follow Me on Twitter
Sunday, 30 December 2007 23:00

Van filmlocatie tot toeristenoord

Alona Beach op Panglao zorgt voor welvaart

Het kleine eiland Panglao, ten westen van Bohol, is een van de beter bekende vakantiebestemmingen op de Filipijnen. Vooral Alona Beach in het zuiden van het eilandje geniet bekendheid vanwege de vele indrukwekkende duiklocaties. Het toerisme heeft niet alleen de bevolking in de buurt van Alona Beach een zekere mate van welvaart gebracht, maar heel Panglao profi teert mee. Zelfs de toeristische attracties op Bohol hebben er baat bij. Door Evert de Boer

De rit van het vliegveld naar Alona Beach op Panglao verloopt vlot. De wegen zien er prima uit, totdat dichtbij het pension de geasfalteerde weg onverwachts overgaat in een plaveisel van rotsblokken en diepe kuilen. ’s Middags ligt het strand van Alona Beach er nogal verlaten bij, het is wit maar niet erg breed en nog geen kilometer lang. De baai ligt vol met kleine passagiersboten die gebruikt worden om toeristen te vervoeren. Het is dan ook het laagseizoen, dat op de Filipijnen duurt van juni tot november. Toch blijkt de bezettingsgraad van het tiental vakantieoorden en pensions nog ruim boven de 50 procent te liggen. In de maanden juni en juli zijn het vooral Europeanen die deze toeristische trekpleister bevolken. Je kunt er Duits horen, Deens, Frans, Zweeds, Italiaans en af en toe ook Engels met een Amerikaans accent. Australiërs en Britten zijn opvallend afwezig. Ook het aantal Zuid-Koreaanse toeristen is hier in vergelijking met de rest van de Filipijnen gering. “Het is op Alona Beach veel prettiger vertoeven dan in vakantieparadijs Boracay. Daar zijn we na enkele dagen min of meer weggevlucht”, vertelt een Nederlands gezin met jonge kinderen. “Daar wordt je als toerist nauwelijks met rust gelaten, terwijl het hier nog heel ontspannend is. Geen verkopers die je voortdurend aanspreken.”

Koraal

In het begin van de jaren tachtig werd hier het laatste deel van een Filipijnse fi lm opgenomen. De ster van deze fi lm, de bekende actrice Alona Alegra, had het hier zo naar haar zin dat ze nog vaak terugkwam. Vandaar dat de lokale bevolking het stuk strand Alona Beach ging noemen. Een Filipijnse zakenman kwam op het idee om een klein resort te beginnen onder de naam Playa Blanco. Het stuk strand is niet van grote allure, maar omliggende eilanden blijken prachtige brede witte stranden te hebben waar men volop kan zonnen, zwemmen en snorkelen. Bovendien bleken er uitstekende duiklocaties te zijn in de omgeving van Panglao. Een Frans-Filipijns echtpaar zag daarin mogelijkheden en begon eind jaren tachtig het Bohol Divers Resort. “Ook voor duiken is het laagseizoen”, vertellen twee dames achter de balie van het Divers Resort. Op deze doordeweekse dag in augustus zijn er maar vier mensen die zich via het resort hebben aangemeld om te gaan duiken. Soms zijn het er nog minder. In het hoogseizoen zijn het er al gauw dertig per dag. Bohol Divers biedt een duikcursus aan van vier dagen, waarna je tot een diepte van twintig meter mag duiken. Ook ervaren duikers mogen hier niet gaan duiken zonder begeleider en gids. Van de achttien duikplaatsen hebben er een aantal een ‘muur’ die van vijf tot vijftig meter de diepte in gaat, met een geweldige schakering aan koraal en vissen. Op enkele plaatsen komen hamerhoofd en wittip haaien voor. Op één plaats kan naar een scheepswrak worden gedoken en op een andere plaats komen sidderalen voor. Drie Nederlandse vrouwen op duikvakantie zijn diep onder de indruk van de riffen en de muren. “Ik ben op veel plaatsen geweest om te duiken, zowel in Azië, Afrika als in Latijns-Amerika, maar dit is veruit het mooiste wat ik gezien heb. We kunnen er maar niet genoeg van krijgen”, vertelt een van de vrouwen.

Werkgelegenheid

Naast het Bohol Divers Resort zijn er nog een tiental andere accommodaties, van eenvoudige pensions tot een exclusief vakantieoord met mooie hutten van nipa als onderkomen, een prachtig zwembad en een keurig onderhouden terrein. Terra Azul is een eenvoudig pension met tien kamers op een steenworp afstand van het strand en een van de twee etablissementen dat volledig in Filipijnse handen is. Het pension wordt beheerd door Aniceta ‘Aling Ani’ Arcay en is in 1999 opgezet. De man van Aling Ani is zeeman. Hij heeft het pension gebouwd als een investering voor de toekomst, zodat hij over een aantal jaren kan stoppen met de zeevaart en zich defi nitief in Alono Beach kan vestigen. Hij is afkomstig van Panglao, maar Aling Ani komt uit Ubay in het noordoosten van Bohol, waar de meeste van haar personeelsleden vandaan komen. Dat vindt Aling Ani namelijk vertrouwder. Toch kent ze Panglao goed. Ze vertelt dat het strand zich uitstrekt over twee barrios (dorpen), Danao en Tawala. Het zijn vooral de inwoners van deze twee barrios die in eerste instantie profi teerden van de werkgelegenheid die ontstond door de ontwikkeling van Alona Beach tot vakantiebestemming.

Door de toeloop van toeristen, die bijna voor de helft uit Filipino’s bestaan, begonnen ook lokale mensen met een beetje geld hun eigen nering. Deze restaurantjes, souvenirwinkels, internetcafés en zaken die bromfi etsen verhuren zijn veelal kleine zelfstandige ondernemingen, die niet verbonden zijn aan de vakantieoorden en pensions. “Voorheen waren Danao en Tawala arme dorpen waar de mensen leefden van de visvangst en kleinschalige landbouw, voornamelijk rondom hun huizen. In de droge maanden, van februari tot juni, waren ze bijna geheel afhankelijk van de visvangst en veel mensen leden honger. Kinderen gingen al van jongs af aan mee de zee op om te helpen bij het vissen. Naar school gaan was er daarom niet bij. De kindersterfte was erg hoog”, vertelt Aling Ani. Volgens haar is de situatie nu heel anders. “Het toerisme heeft voor werkgelegenheid gezorgd, de mensen werken in de vakantieoorden, de pensions, restaurants, winkels, als chauffeur of zijn voor zichzelf begonnen en daardoor hebben de mensen veel meer geld. De meeste kinderen gaan naar de basisschool en heel wat van hen gaan vervolgens naar de middelbare school. De mensen zijn minder ziek en de kindersterfte is lang zo hoog niet meer als vroeger.”

“Voorheen gingen mensen vooral naar de hylot, de plaatselijke genezer, omdat ze de reguliere gezondheidszorg niet konden betalen. Nu kunnen ze kiezen om ook naar een gewone dokter te gaan”, vervolgt Aling Ani. Er zijn nog maar weinig mensen die gaan vissen en dat is vaak meer een bijverdienste dan een hoofdinkomen. Voormalige vissers bemannen nu met zijn tweeën of drieën de boten die toeristen vervoeren naar de omringende eilanden. Of ze gaan ’s morgens, zodra het licht is, met toeristen naar de dolfi jnen kijken die er van december tot mei in grote aantallen voorkomen. In het hoogseizoen zorgt het vervoer van duikers naar de vele duikplaatsen voor veel werk. Andere voormalige vissers werken als chauffeur om toeristen te vervoeren naar de andere attracties die Bohol rijk is.

Massage

Als je langs het strand loopt, zie je opvallend veel vrouwen die gekleed zijn in een soort verpleegstersjasje, de ene dag wit en de andere dag blauw. Het zijn vrouwen uit de twee dorpen, die toeristen een massage met olie aanbieden op het strand. Twee van hen vertellen dat ze enkele jaren geleden een vereniging van masseuses hebben opgericht. Momenteel hebben ze 42 leden, die te herkennen zijn aan het tenue. “Alleen leden van de vereniging mogen massages geven”, zegt een van de masseuses. “Wie lid van de vereniging wil worden, moet eerst een training volgen en het wekelijkse overleg bijwonen. We hebben afspraken gemaakt over een minimumprijs voor een massage, daar mogen leden niet onder gaan zitten. Wel er boven”, grapt ze. Veel vrouwen werken ook als pedicure en manicure. Ook daarvoor hebben ze onderling een vaste prijs afgesproken. Uit gesprekken met de chauffeur van een van de toeristenbusjes blijkt dat ook zij een dergelijke vereniging hebben en onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt.

toeristenBamboevlotten

De verbetering van levensomstandigheden is begonnen in Danao en Tawala, maar heeft zich niet beperkt tot deze twee dorpen. Door de komst van de toeristen zijn ook andere attracties ontwikkeld in Panglao, zoals de bezichtiging van een kleine grot in het noorden en een biologische boerderij met restaurant waar ook bijen worden gehouden en biologische specialiteiten en maaltijden te verkrijgen zijn. In verschillende andere plaatsen op Panglao zijn vakantieoorden opgezet, zoals in Duljo, waar het stand breder, witter en mooier is dan in Alona Beach. Perting Arboleras, de voormalige loco-burgemeester van de gemeente Panglao, heeft hier begin dit jaar een vakantieverblijf opgezet. Op bamboevlotten staan hutjes van nipa, waarin je heerlijk op het water kunt drijven. Dit strand wordt pas sinds enkele jaren ontwikkeld voor toeristische doeleinden. Daarvoor was het in bezit van een generaal die er niets mee deed. Volgens Arboleras heeft een groot deel van de bevolking van Panglao geprofi teerd van het toerisme. “Voorheen trokken bijna alle jongeren naar de hoofdstad van Bohol en naar andere steden op de Filipijnen. Nu blijven velen hier wonen omdat er door de toeristenindustrie steeds meer werk komt. Er komen nu zelfs mensen uit andere plaatsen van Bohol in Panglao werken”, vertelt hij. Langs de wegen die rondom het kleine eiland lopen verrijzen steeds meer stenen huizen in verschillende pastelkleuren. Arboleres vertelt dat deze huizen vaak zijn gebouwd door buitenlanders, die zich hier willen gaan vestigen. “Ook migranten investeren in de bouw van huizen voor hun familie of voor zichzelf, maar die geven de voorkeur aan een plek in de dorpscentra. Deze bouwactiviteiten leveren ook de nodige werkgelegenheid in Panglao.”

Veel toeristen die in Panglao verblijven, maken dagtrips naar andere delen van Bohol, zoals de Chocolate Hills, de Loboc rivier en de vele oude kerken die het eiland rijk is. Daarmee profi teert de hele provincie mee van het toerisme op Panglao. Arboleras: “Nadeel van deze ontwikkeling is wel dat de grondprijzen in Panglao enorm zijn gestegen. In de jaren zeventig koste een vierkante meter twee tot vijf peso. In de beginjaren van het toerisme stegen de prijzen tot vijftien peso en nu kan de prijs per vierkante meter oplopen tot duizend peso of meer en in de buurt van Alona Beach zelfs tot vijfduizend peso. Dat maakt het voor de plaatselijke bevolking veel moeilijker om nog een stuk grond te verwerven.”

Voor meer informatie over Bohol: www.bohol.ph.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.