Follow Me on Twitter
Wednesday, 09 July 2014 19:46

Alternatief toerisme in Filipijnse hoofdstad

1. Smokey ToursSmokey Tours laat deelnemers het gewone leven van de stadsarmen in Manilla ervaren

Smokey Tours organiseert rondleidingen om gasten de andere kant van het leven in Manilla, de Filipijnen, te laten ervaren. Lokale gidsen bieden met verschillende routes door de stad bezoekers een kijkje in de Filipijnse cultuur en openen daarmee de ogen van de gasten. De betekenis ervan wordt gevonden in het alledaagse leven, dat gedeeld wordt met de gasten van Smokey Tours.

Flyer Smokey ToursVoorheen behoorde een bezoek aan sloppenwijken, zoals Smokey Mountain in Tondo, niet tot de Filipijnse definitie van entertainment en ontspanning. Bovendien, wie is er überhaupt geïnteresseerd in het leven waar armoede op de loer ligt voor de veelal werkloze bewoners? Door een veranderend bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel in de huidige samenleving ontstaat er belangstelling voor een nieuw soort toerisme. Toerisme dat in deze gebieden het verschil maakt.
Een ondernemer binnen dit nieuwe toerisme is Juliette Kwee, een Nederlandse vrijwilligster bij Bahay at Yaman ni San Martin de Porres in Tondo, Manilla. Haar frequente bezoeken aan en contacten met de gemeenschap in Sitio (buurtschap) Damayan, of wel Smokey Mountain, inspireerde haar om Smokey Tours op te zetten, een organisatie die rondleidingen organiseert. San Martin is een maatschappelijke organisatie die programma's ontwikkelt voor kinderen en jonge slachtoffers van armoede en misbruik. Vrijwilligers verstrekken voedsel aan de kinderen en onderwijzen hen, bieden weerbaarheidstrainingen voor vrouwen en geven medische zorg.

Liefde voor de Filipijnen

"Op een dag liep ik in Sitio Damayan, waar St. Martin de Porres ook projecten heeft. Er gebeurde toen iets in mij; ik zag een ander soort geluk. Sindsdien moedig ik mensen aan deel te nemen aan de programma's voor kleine ondernemers, die we op dat moment deden. De meesten zeiden 'ja', maar ondernamen geen actie. Zo begon ik na te denken over hoe ik mensen kon motiveren," herinnert de 40-jarige psycholoog en tevens oprichter van Smokey Tours zich.
Juliette raakte zes jaar geleden als vrijwilliger voor St. Martin gehecht aan de gemeenschap. Ze voelde zich er zo op haar plek dat ze haar Nederlandse leven achter zich liet. Ze zag niet alleen de armoede, maar ook het oprechte geluk en de veerkracht in de benadeelde Filipinos.
"We hebben in Nederland soms moeilijke tijden gekend, maar niet de armoede waar mensen hier in leven. Ik had een goede baan, een mooie auto en een groot huis, maar was ik gelukkig? Ik realiseerde me dat ik deze dingen niet nodig had, dus ik liet alles achter en gebruikte mijn spaargeld om vrijwilligerswerk te doen. Ik gaf Nederland op voor de Filipijnen, want het is fijn om familie en elektriciteit te hebben, maar waar gaat het heen met dit consumeren? Het hebben van dingen is belangrijk, maar we vergeten de basis. Hier ervaar ik geluk. Geluk gaat over liefde, over interactie tussen mensen. Je ziet het in de manier waarop de Filipinos hier leven en dat is precies de boodschap die ik mensen mee wil geven."
Sindsdien streeft Juliette ernaar om een brug te slaan tussen maatschappelijke organisaties in de Filipijnen en mensen die willen helpen, zoals medische missies door Nederlandse artsen en opleidingsprogramma's.

Een ander soort rondleiding

Juliette KweeIn 2011 organiseerde ze een foto-wandeling door Sitio Damayan voor (Filipijnse) vrienden. Het bleek een succes toen de enthousiaste fotografen aan het eind van de dag mooie foto's hadden geschoten van de mensen die daar wonen. Met die foto's organiseerde Juliette een tentoonstelling in een winkelcentrum en nodigde ook de kinderen en hun ouders uit, die op hun beurt erg blij waren met de aandacht die ze kregen. Vol enthousiasme begonnen ze hun verhalen te delen met de aanwezige gasten.
Dit gaf haar het idee om rondleidingen in de wijken van de stadsarmen te organiseren: "Een organisatie is zo opgezet, maar levens opbouwen en waarde creëren is het moeilijkste gedeelte. De foto-wandeling was hierbij zo waardevol, omdat de ervaring leerde dat interactie verandering teweeg kan brengen." De interactie met de gemeenschap wordt in de rondleiding dan ook bewust benadrukt. Gasten bezoeken de grote vuilnisbelt Smokey Mountain, gaan naar het gedeelte waar de gemeenschap leeft en bezoeken daar twee woningen. Door het bezoek zien de gasten hoe de bewoners leven en waarvan ze leven, zoals afval sorteren en doorverkopen en de rokerige productie van houtskool.
Naast de "Smokey Mountain Tour" organiseert Smokey Tours ook andere unieke rondleidingen om bezoekers het alledaagse Filipijnse leven te laten ervaren. De "Market Tour" neemt gasten mee naar Chinatown in Binondo, het oudste gedeelte van de stad. De "Bike Tour" richt zich op de kleine straatjes en culturele hoogtepunten van Manilla, zoals Intramuros, Rizal Park en Roxas Boulevard. De "Cockfighting Tour" laat deelnemers de hanengevechten in La Loma zien, waar ze behalve het aanschouwen van hanengevechten ook - naar Filipijnse traditie - een gokje kunnen wagen.

Emotioneel en schokkend

Sinds het begin in juni 2012 hebben veel Filipijnse en buitenlandse toeristen een rondleiding gedaan, waaronder ook reisbloggers, die via hun medium bijdragen aan de naamsbekendheid van Smokey Tours. Het is dan ook niet verrassend dat Smokey Tours nummer twee van activiteiten in Manila is op TripAdvisor website.* Beoordelingen van de deelnemers aan de rondleidingen liegen er niet om. Ze worden als emotioneel en schokkend bestempeld, maar geven tevens een gevoel van dankbaarheid en bewustzijn. Daaruit blijkt dat ze de boodschap die Smokey Tours wil uitdragen hebben meegekregen. Juliette vertelt: "Ik ben blij met elk individu dat ik kan inspireren, al is het er maar een."
Kritiek is ook welkom, vertelt zij. "We nodigen ook kritische bezoekers uit. We vragen hen de rondleiding te doen en daarna hun kritiek te geven. Juist voor mensen die moe zijn van het doneren, moe zijn van armoede, is het belangrijk om deze ervaring op te doen. Er staat een streep door Tours in de naam van onze organisatie omdat het niet zozeer een tour is, maar een ervaring. Het toont de huizen en de levens van de mensen die in de huizen wonen."

Innerlijke verandering

Leven op smokey mountianSmokey Tours hoopt door middel van de rondleidingen een impact bij de deelnemers en de gemeenschap teweeg te brengen, die levens verandert. Wij zien al veranderingen, zoals bij de gidsen, die een direct en eerlijk beeld geven van hun leven en op deze manier geld verdienen om hun families te onderhouden. Ook de bewoners die behoren tot de doelgroep van Bahay at Yaman profiteren op meer dan één manier van de rondleidingen. "De ervaring verandert je van binnen en dat is wat we beogen. Het is tevens de kracht van Smokey Tours, want als je de gemeenschap erbij betrekt, door middel van het delen van een stukje van hun leven, wordt de ervaring levendiger en inspirerender," stelt Juliette.
Smokey Tours is nog steeds groeiende en zoekt allerlei vormen van promotie, zoals bijvoorbeeld het betrekken van Smokey Tours in programma's voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en leerervaring programma's voor scholen. Juliette is trots op Smokey Tours: "Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. Als je naar het team kijkt, zie je echt een team. We hebben drie full-time gidsen, die erg betrokken zijn en voor elkaar zorgen. Ze zijn trots op wat ze doen en Smokey Tours is onderdeel van hun identiteit. Ik denk dat dat de sleutel is." En deze sleutel zal in de toekomst hopelijk voor zowel gasten als de gemeenschap nog veel deuren openen.

Bron: Manila Bulletin
Bewerking en vertaling Mirte Korenhof

Voor meer informatie: http://www.smokeytours.com

* http://www.tripadvisor.com.sg/Attractions-g298573-Activities-c25-Manila_Metro_Manila_Luzon.html

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.