Follow Me on Twitter
Wednesday, 09 July 2014 19:50

De rijke natuur van de Romblon eilanden

1. Lokale vissers in Romblon vangen tunaHet aantal toeristen in de Filipijnen neemt gestaag toe, zowel vanuit het buitenland als vanuit het land zelf. Ook het aantal bestemmingen wordt uitgebreider en gevarieerder. Nieuwe initiatieven richten zich ondermeer op eco-toerisme en community based toerisme, toerisme waarvan lokale gemeenschappen zoveel mogelijk de vruchten plukken. Eén van die laatstgenoemde initiatieven is Green Initiative, opgezet in 2013, dat het aantal reisbestemmingen stap voor stap uitbreidt. Hieronder een beschrijving van de Green Initiative reis naar de Romblon eilanden.

Tekst en foto's door: Mari-An C. Santos

2. Romblon beachDe provincie Romblon bestaat uit drie eilanden: Romblon, Tablas en Sibuyan. De eilanden zijn samen een slagje groter dan de provincie Utrecht en er wonen ongeveer 300.000 mensen De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige plaats Romblon, die per schip vanuit Manilla en Batangas bereikbaar is. Vanuit Metro Manilla duurt de reis 14 uur, vanuit het per auto of bus twee uur zuidelijker gelegen Batangas doet de boot er zeven uur over. In mei 2014 lanceerde Green Initiative het programma "Reis naar het hart van de Filipijnen: avonturen met de boot naar het centrum van het land." Met de "Ontsnap naar de Romblon eilanden" tocht brengt Green Initiative reizigers naar deze prachtige eilanden en naar wat men de dichtste bossen ter wereld noemt, op het eiland Sibuyan.

Aangekomen in de haven van Romblon, valt het me gelijk op hoe schoon en vrij van vuilnis de plaats is. We worden naar het nabij gelegen Tiamban strand gebracht met opvallend fijn wit zand en kristalhelder, blauw water. Het water is zo uitnodigend, het doet bijna onwerkelijk aan.

Sibuyan

Na heerlijk gezwommen te hebben, vertrekken we naar het eiland Sibuyan. De bootreis ernaar toe duurt twee uur door de open zee en door de af en toe opspattende golven wordt iedereen in de boot kletsnat. Het is maar goed dat ik mijn spullen in een waterdichte tas heb gedaan. Aangekomen in de haven van Magdiwang, helemaal in het noorden van Sibuyan, worden we door een jeepney naar het Sanctuary Resort gebracht, het beste van het eiland, zo wordt ons verteld.
De buitenruimte ziet er goed onderhouden uit en de er staan verschillende soorten onderkomens. Niet zo ver er vandaan is een mango boomgaard - vraag de mensen bij de receptie ernaar en ze tekenen voor je uit hoe er te komen. Op het hele eiland torent de berg Guiting-Guiting boven alles uit. Het kost drie hele dagen om door de dichte bossen de top te bereiken, een opgave die alleen geschikt is voor de doorzetters. We zullen die uitdaging op deze reis echter niet aangaan, daarvoor is ons bezoek aan Romblon te kort.

3. Watervallen en koele meertjesAls de zon wat minder fel wordt gaan we op weg naar de Lambingan watervallen, ongeveer acht kilometer lopen door de bossen. Onze gids wijst ondertussen op verschillende bomen en planten die volgens hem alleen op Romblon voorkomen. Al wadend steken we een rivier over en komen even later aan bij een laaggelegen waterval. Er is een meertje waar we met onze voeten in het koele water gaan zitten terwijl we ondertussen getrakteerd worden op rijstcakejes en het sap van kokosnoten. De mensen in de gemeenschap hier maken herbruikbare rietjes uit verschillende soorten bamboes en ze zijn zo ingenieus gemaakt dat we er wel een paar moeten kopen om mee naar huis te nemen als souvenir.
Sommige groepsleden beklimmen de grillige rotsen om van daar af in het meertje te springen.
Als de zon later op de middag ondergaat neemt de lucht mooie oranje en paarse tinten aan, die prachtig in het kustwater en in de plassen rond de mangroves weerkaatsen.

Aan de voet van Mount Guiting-Guiting

De volgende dag hebben we een druk programma, daarom gaan we vroeg slapen onder het waakzame oog van de halve maan en de stoere Mount Guiting-Guiting. In het licht van de vroege ochtend lijkt de bast van de bomen een andere structuur aan te nemen. Na een stevig ontbijt gaan we met een jeepney naar de voet van de bergketen, van waaruit we lopend naar de Dagubdub watervallen gaan.

Onder een gigantische Balete boom die bijna 1000 jaar oud is komen we bij elkaar. We gaan een spel spelen waarbij we keer op keer een open plek en een rivier moeten oversteken en op allerlei plekken moeten zoeken naar aanwijzingen. Al spelend ontdekken we een grote verscheidenheid aan planten. Daarna zoeken we verkoeling bij het heldere water van de poel bij de eerste waterval. Het leidt geen twijfel dat er vanwege de weelderige bossen een overvloed aan water is op Sibuyan. Hier krijgen we een heerlijke lunch voorgeschoteld door leden de plaatselijke gemeenschap. Vanaf bananenbladeren eten we kip, vis, schelpen en nankafruit (jackfruit) in kokosmelk met rijst en krijgen koel kokossap te drinken.

Schoonste rivierSchoonste rivier van het land

We kunnen een duik nemen in het koele water van de poel of omhoog gaan naar het volgende niveau en weer naar het volgende waar zich meer poeltjes met helder water bevinden en vanwaar we een schitterend uitzicht hebben. Terwijl we bij het water zitten worden ons verhalen verteld over mythische wezens die voorkomen in de verhalen en mythen over Romblon - over prachtige en bijzondere vrouwen en de mensen die hen volgen naar hun wereld.
Daarna gaan we naar de Catingas rivier, wat de aller schoonste rivier in de Filipijnen moet zijn. Er is een groot waterpark met verschillende niveaus van waaraf gedoken kan worden. Ik kies echter voor het tochtje via de stalen kabel, waarmee ik al zwevend over de rivier rits. Aan de andere kant ga ik omhoog om rond te kijken aan de hoge oevers van de rivier, bezoek een aangelegde waterval en rits dan weer op dezelfde manier terug.

De St. Joseph kathedraal

De laatste nacht sliep ik goed, dromend van de vele avontuurlijke tochten die mogelijk zijn op dit dicht beboste eiland als er meer tijd zou zijn. Maar helaas, de volgende dag vertrok de boot terug naar de haven van Romblon al vroeg in de ochtend.
Voor onze terugreis naar Manilla hadden we in Romblon nog even tijd om de St. Joseph kathedraal te bezoeken. Aangezien Romblon een schuilplaats voor stormen is, gaat het verhaal dat de Spanjaarden het beeld van het kindje Jezus hier naar toe brachten, met het plan om het later naar andere eilanden te brengen. Dat probeerden ze verschillende keren maar het lukte niet omdat ze steeds werden verhinderd door zware stormen. Tenslotte concludeerden ze dat het kindje Jezus in Romblon wilde blijven en zetten het in de St. Joseph kathedraal. Daarna konden ze zonder problemen het eiland verlaten. Zo kreeg deze Santo Niño zijn thuis hier. Maar 23 jaar geleden werd het uit de kerk ontvreemd. Vorig jaar werd het teruggevonden op het nabijgelegen eiland Panay en teruggebracht naar Romblon.
Hoewel het interieur van de kathedraal moderne accenten van marmer bevat, is de oude structuur bestaande uit grove kleistenen behouden gebleven. In de klokkentoren bevind zich nog de oude bel, die geluid wordt om de bewoners op te roepen naar de kerk te gaan.

Spaanse forten

Op twee heuvels die vanaf de zee te zien zijn voor men op het eiland Romblon aankomt, staan twee gelijke Spaanse torens op een afstand tegenover elkaar. Van hieruit hadden de Spanjaarden een uitstekend zicht op de haven en konden ze gemakkelijk Chinese piraten, Nederlandse indringers en plunderende Moro's zien aankomen. Nu is Fort Santiago echter geheel vervallen en door jarenlange verwaarlozing geheel begroeid met planten en struiken. Van Fort Andres staan de muren van koraalsteen nog deels overeind, maar het wordt overschaduwd door een weerstation dat hier gebouwd is vanwege de strategische ligging. Gelukkig worden er nu inspanningen verricht om beide forten te herstellen.

Romblon marmer

In de Filipijnen staat Romblon bekend om het marmer dat er gedolven wordt. Behalve voor platen voor de bouw wordt het gebruikt voor beeldhouwwerk. Op verschillende plaatsen zie je mensen bezig uit kleine en grote stukken marmer menselijke en dierlijke figuren te maken. Het populairste artikel is echter de vijzel met stamper.

Op het middaguur nemen we de boot naar Manilla en zeggen Romblon gedag. De schoonheid van de eilanden heeft echter grote indruk op ons gemaakt. Het is geen bestemming om af te vinken als "daar zijn we geweest", het is een plek die ons een voorproefje heeft gegeven van de mogelijkheden die er zijn en ons doen besluiten om voor een uitgebreidere reis terug te komen. Wellicht de volgende zomer al.

Meer informatie bij:
Green Initiative
www.greeninitiative.ph
green.initiative.ph@gmail.com

Vertaling: Tambuli redactie

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.